Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Wat is de Cloud en heeft je organisatie het nodig? | Wortell

Kennis
4-12-2020

Cloud en cloud computing, het zijn termen die onze manier van werken steeds meer domineren. Geen ingewikkelde IT-infrastructuur meer, geen kluwen van servers meer, maar overal en altijd beschikken over de laatste versie van je bestanden. Het is een efficiënte en voordelige IT-oplossing. Maar wat betekent werken in de Cloud nu juist? Wat zijn de voordelen en waarom is de Cloud zo belangrijk voor jouw organisatie?

Wat is de Cloud?

De term ‘Cloud’ is afgeleid van ‘cloud computing’, wat eenvoudigweg betekent dat computerdiensten beschikbaar gesteld worden via het internet. In de Cloud kan je software, resources, applicaties en data beheren, verwerken en opslaan. Die ‘ruimte’ wordt ‘Cloud’ genoemd omdat hij niet tastbaar of fysiek aanwezig is. Werken in de Cloud betekent dus dat je via het internet steeds aan al je bestanden, gegevens en applicaties kan, zonder dat daarvoor gebruik gemaakt moet worden van een fysieke server.

De verschillende cloudoplossingen

We spreken van werken in DE Cloud, maar er bestaan verschillende cloudoplossingen met elk hun eigen kenmerken. Geen organisatie is hetzelfde, vandaar de nood aan die verschillende mogelijkheden. We onderscheiden drie cloudoplossingen:

Publieke Cloud

Services die door externe providers aangeboden worden via het internet, maken meestal gebruik van de publieke Cloud. Deze diensten zijn voor iedereen beschikbaar van zodra er een account aangemaakt wordt via een webbrowser. In de publieke Cloud worden de beschikbare services en resources gedeeld - wie een account aanmaakt kan er gebruik van maken, maar heeft enkel toegang tot zijn eigen data. Schaalbaarheid is één van de grootste voordelen van de publieke Cloud. Bovendien betaal je enkel voor de diensten waar je gebruik van maakt én liggen de kosten van onderhoud en infrastructuur volledig bij de externe provider.

Belangrijk om te onthouden is dat de publieke Cloud geen geschikte oplossing is voor custom oplossingen of als je de volledige controle wil houden over je data en waar die opgeslagen wordt.

Enkele voorbeelden van diensten die gebruik maken van de publieke Cloud zijn: Microsoft Azure, Dropbox, Office 365, Amazon Web Services. Meer informatie hierover vind je hier.

Private Cloud

De private Cloud is - zoals de naam al doet vermoeden - je eigen cloudomgeving. Jouw organisatie is de enige gebruiker van die omgeving. Bij de opzet van een private Cloud kan je kiezen tussen een on-premise cloudomgeving die fysiek aanwezig is in je organisatie of een private omgeving bij een externe provider. Een private Cloud heeft als grote voordeel dat de resources enkel voor jouw organisatie beschikbaar zijn. Je kan die cloudomgeving dus volledig aanpassen aan de behoeften van jouw organisatie. Je hebt bovendien steeds de controle over je data en waar vertrouwelijke bestanden zich bevinden.

De keerzijde van de medaille is dat al dat maatwerk de private Cloud duurder maakt. Je staat ook zelf in voor het updaten van je software. Maak je gebruik van een externe provider? Dan kan er makkelijker geschakeld worden.

Hybride Cloud

Deze vorm van cloud computing is een mix waarin publieke Cloud en private Cloud samengaan. Je gegevens en resources kunnen verdeeld en herverdeeld worden tussen beide cloudoplossingen. Data die vertrouwelijke informatie bevat, kan je bijvoorbeeld opslaan op je private Cloud. Applicaties en gegevens die minder gevoelig zijn, kunnen dan verdeeld worden op de publieke Cloud. Dit biedt je bedrijf meer flexibiliteit en mogelijkheden om de infrastructuur en beveiliging te optimaliseren.

Waarom heeft mijn organisatie de Cloud nodig?

Nu je weet wat de Cloud is en welke verschillende types er bestaan, komt de belangrijkste vraag naar boven: wat kan de Cloud betekenen voor mijn organisatie?

Kostenbesparing

Wanneer je kiest voor cloud computing in samenwerking met een externe provider, hoef je niet langer in te staan voor de aankoop, het beheer en het onderhoud van de infrastructuur. Je maakt immers gebruik van het bestaande platform van je provider. Dat scheelt trouwens ook heel wat op je energiefactuur. Bovendien zijn updates, support, beveiliging en back-up voorzien in het merendeel van de cloud services en betaal je enkel voor de diensten die je gebruikt.

Beveiliging en betrouwbaarheid

Heel wat providers bieden een uitermate beveiligde cloudomgeving aan zodat je alle bestanden en data op een veilige manier kan opslaan en bewerken. Het beveiligingsniveau van de Cloud ligt een stuk hoger dan wanneer je zelf jouw computerdiensten zou moeten beveiligen. Cloud computing biedt ook vaak de mogelijkheid tot veilige opslag en disaster recovery zodat je met een gerust hart aan het werk kan.

Flexibiliteit en efficiëntie

Dankzij de Cloud kunnen je werknemers vanop eender welke locatie bestanden bewerken, samenwerken vanop afstand en gemakkelijk data opslaan. Daarnaast kan je de infrastructuur aanpassen aan de groei van je bedrijf. Schaalbaarheid en maatwerk zijn de grootste voordelen van cloud computing. Op de koop toe worden je cloud services voortdurend automatisch bijgewerkt. Zo werken je medewerkers steeds met de laatste nieuwe versie zonder dat je daarvoor een extra investering hoeft te doen.