Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Wat is Teams Governance en hoe helpt het je organisatie?

Kennis
Governance
4-7-2023
Teams is de afgelopen jaren snel uitgegroeid tot een onmisbaar platform voor samenwerking binnen organisaties. Dankzij deze oplossing kunnen medewerkers vlot samenwerken, communiceren en informatie delen op één centrale locatie. Maar met de groeiende populariteit van Teams en het toenemende aantal gebruikers binnen organisaties, wordt het beheer van het platform en het waarborgen van diens consistente gebruikerservaring een uitdaging. En daarvoor bestaat Teams Governance.  

Waarom governance voor Microsoft Teams?  

Microsoft Teams is een nuttige samenwerkingstool, en steeds meer organisaties springen aan boord. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn ook uitdagingen aan verbonden. Dikwijls hebben medewerkers moeite om documenten terug te vinden. Iedereen is gesteld op zijn eigen werkwijze, en soms worden bestanden per ongeluk gedeeld met de verkeerde collega's. Soms zelfs met externe partijen! Gevolg: de verwachte productiviteitswinst van Teams daalt.  

Bij veel IT-managers leeft het idee dat de chaos binnen Microsoft Teams onvermijdelijk is. Maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Tenminste, als je een governance beleid voor Microsoft Teams hebt, ook wel Teams Governance genoemd.  

Teams governance als dienstverlening

Governance op Teams

Zelf het wiel niet opnieuw uitvinden maar continu gebruik maken van onze kennis op het gebied van Teams Governance? Lees dan verder over Teams Governance als continu proces.

Wat Teams Governance precies omvat  

Teams Governance is een set aan spelregels, afspraken en richtlijnen over hoe je als organisatie samenwerkt en omgaat met gegevens (ook wel data governance genoemd), gecombineerd met slimme software. En dat levert je heel wat voordelen op:  

  • Duidelijke richtlijnen voor het gebruik van de Teams omgeving 
  • Een consistente werkwijze waarmee je de productiviteit verhoogt. 
  • Geen verrassingen meer door veranderingen in Microsoft 365. 
  • Beperking van het risico op datalekken  
  • Geautomatiseerde controle van de governance 
  • Blijvende overeenstemming met je organisatie specifieke regel- en wetgeving 
E-book

Dé gids voor Teams Governance 

Meteen zelf aan de slag met Teams Governance? Duik in onze complete gids vol met tips & tricks voor Teams Governance!  

Microsoft Teams Governance best practices  

In verschillende sectoren raakt Teams Governance steeds meer ingeburgerd. Zeker in de financiële- en de zorgsector, waar zeer gevoelige en persoonlijke informatie wordt verwerkt. Hoe je Microsoft Teams Governance nu op de juiste manier uitrolt? Enkele best practices:  

  1. Definieer een duidelijke strategie: bepaal doelstellingen, richtlijnen en beleidsmaatregelen die passen bij de specifieke behoeften van je organisatie. 
  2. Deel het beleid met alle relevante belanghebbenden: via workshops en regelmatige communicatie kun je meer bewustzijn en betrokkenheid creëren voor je Teams Governance-aanpak.  
  3. Gebruik geautomatiseerde workflows: gestandaardiseerde sjablonen met vooraf bepaalde instellingen en beveiligingsmaatregelen vergemakkelijken een uniforme opzet van teams.  
  4. Zorg voor automatische governance controles: met bijvoorbeeld AvePoint Teams Governance heb je een waaier van rapportage- en monitoringmogelijkheden. Zo geven automatische rapporten en dashboards je het nodige inzicht in gebruik en naleving van Teams.  

Leer meer over Teams Governance

Bij Wortell hebben we deze best practices in een vaste Teams Governance aanpak gegoten. Dankzij een informatiearchitectuur en automatische controles van afspraken creëren we een optimale Teams-omgeving. Bovendien volgen we voor jou de ontwikkelingen van Microsoft op de voet! Meer weten? Contacteer ons!