Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

3 pijlers voor een veilige moderne werkplek voor jouw overheidsinstelling

In de afgelopen twee jaar hebben overheidsinstellingen massaal clouddiensten als Microsoft Teams uitgerold. COVID-19 liet ons weinig keuze. Van de ene dag op de andere kregen alle bedrijven te maken met de dwingende noodzaak om op afstand te kunnen werken. Maar deze moderne manier van samenwerken en communiceren, vereist een andere aanpak. Medewerkers die van thuis moeten werken, hebben bijvoorbeeld bepaalde apparatuur nodig. En wanneer je qua applicaties met legacy te maken hebt, dan kan dit voor bijkomende uitdagingen zorgen.

Dé oplossing: een veilige, moderne werkplek inrichten. Maar hoe pak je dat precies aan bij een overheidsinstelling? We leggen het je uit aan de hand van drie pijlers.

1. Gebruiksvriendelijkheid: 'faciliteren' als sleutelwoord

Het is cruciaal dat gebruikers autonoom hun job kunnen uitvoeren. Ze moeten de moderne werkplek optimaal kunnen gebruiken. Ruggesteun hen daarom met de juiste opleiding en skills, maar zorg ook voor goede ondersteuning. Focus je op gebruikersadoptie.

Allereerst kijk je naar manieren om de moderne werkplek tijds- en plaatsonafhankelijk te kunnen gebruiken. Medewerkers bij de gemeente moeten specifieke gemeente-toepassingen bijvoorbeeld altijd en overal kunnen bereiken. In dat kader is het ook belangrijk om te zorgen dat je apparaten op afstand kunnen worden beheerd. Wanneer een medewerker meldt dat een apparaat verloren of gestolen is, wil je het bijvoorbeeld meteen kunnen blokkeren. Maar dat stelt zeer specifieke eisen aan de manier waarop je met de modernisering van de werkplek omgaat. Bovendien vraagt het ook vrij veel inspanningen van de gebruiker.

Je wilt een modern en overzichtelijk beheer waarmee je vermijdt dat je gebruiker zich voortdurend in twee werelden moet bewegen: de lokale werkomgeving van vroeger én de moderne, digitale werkplek.

2. Veiligheid: stevig in de digitale schoenen staan

Voor (lokale) overheden gelden zeer specifieke eisen aan de manier waarop gebruikers toegang kunnen krijgen tot de ICT-omgeving. Je digitale identiteit, toepassingen en data zijn daar allemaal onderdeel van.

Nadenken over zaken zoals Multi-Factor Authentication (MFA) en geconditioneerde toegang worden essentieel. Daarom is het slim om te bepalen hoe gebruikers toegang kunnen krijgen tot een apparaat of een toepassing. Het inzetten van een bijkomende factor om in te kunnen loggen, zoals een pincode of biometrische verificatie, zorgt bijvoorbeeld voor een opmerkelijk verkleining van het risico op misbruik.

3. Integratie: alle oplossingen werken in synergie

Microsoft Teams is een stevige basis om hybride samenwerking vlot te laten verlopen. Maar pas wanneer je het combineert met andere oplossingen, haal je echt het onderste uit de kan. Gebruiken medewerkers bijvoorbeeld ook Exchange, Planner en SharePoint? Dan kunnen zij door het op elkaar afstemmen van deze toepassingen heel makkelijk meetings inplannen, bestanden doorsturen en in dialoog gaan.

Wanneer je oplossingen integreert tot een digitale werkplek en daarnaast een 'Bring Your Own Device' beleid hanteert, besef dan wel dat medewerkers ook de laptops van anderen kunnen gebruiken om samen te werken. Die ‘vreemde’ apparaten voldoen niet noodzakelijk aan jouw veiligheidseisen. We raden je dan ook aan om daar bepaalde regels voor op te stellen en deze in een policy te gieten. Sta gebruikers bijvoorbeeld niet toe om bestanden op te slaan op apparaten die niet door de gemeente worden beheerd. Zo kunnen medewerkers veilig werken met geïntegreerde oplossingen zonder de bedrijfsveiligheid in gevaar te brengen — op gelijk welke locatie en van op elk apparaat!

Geïnteresseerd hoe we jou hierbij kunnen helpen?

De moderne werkplek als dienstverlening

In samenspraak met onze klanten blijven wij onze dienstverlening Work steeds verder finetunen en verbeteren voor de (lokale) overheid. Wil je eens sparren over het juiste stappenplan voor jouw organisatie? Aarzel niet om ons te contacteren.

Meer over Werkplek

Ga naar Stap voor Stap naar succes: M365 Gebruikersadoptie
Blogpost / 30-1-2024

Stap voor Stap naar succes: M365 Gebruikersadoptie

Gemeenten kiezen Wortell om medewerkers mee te nemen bij hun digitale transformatie. In de Nederlandse gemeenten zijn flink veel veranderingen gaan...
Ga naar 5 redenen waarom on-site-support in de zorg heel hard nodig is
Blogpost / 2-10-2023

5 redenen waarom on-site-support in de zorg heel hard nodig is

Bezuinigingen zijn een terugkerend onderwerp van gesprek binnen de zorg.  Eén gebied waar je de hand absoluut niet op de knip moet houden?...
Ga naar Vlaamse gemeenten gaan voor digitaal
Blogpost / 31-1-2023

Vlaamse gemeenten gaan voor digitaal

Wij bij Wortell Belgium werken met heel wat gemeenten en openbare diensten samen. Die gemeenten worden wel eens een beetje lacherig als log en stug om...
Ga naar De hybride werkplek, werkt die voor iedereen?
Blogpost / 9-6-2022

De hybride werkplek, werkt die voor iedereen?

Keren we massaal terug naar de werkplek, werken we vanop afstand of combineren we de twee? Het verbaast niemand dat hybride werken na de coronapandemi...
Ga naar Je werkplek zelf beheren: do of don't?
Blogpost / 25-2-2022

Je werkplek zelf beheren: do of don't?

Werken doen we vandaag van op alle mogelijke locaties en apparaten. Bedrijven zijn daarom volop bezig met een transitie naar de cloud. Maar wat doe je...
Ga naar Je werkplek zelf beheren: do of don't?
Blogpost / 7-7-2023

Je werkplek zelf beheren: do of don't?

Voor de pandemie was de werkplek al flink aan het veranderen: technologieën werden steeds uitgebreider, waardoor de dynamiek van de werkplek...
Ga naar Betrokkenheid en productiviteit van thuiswerkende medewerkers verhogen
Blogpost / 31-5-2021

Betrokkenheid en productiviteit van thuiswerkende medewerkers verhogen

Productiviteit is onmogelijk los te zien van betrokkenheid. Ontdek in deze blog hoe je beide elementen van je thuiswerkende medewerker hoog kan houden...
Ga naar Hoe optimaliseer je je IT voor hybride werken met Microsoft 365?
Blogpost / 26-5-2021

Hoe optimaliseer je je IT voor hybride werken met Microsoft 365?

Klaar om hybride samen te werken? Dat doe je onder andere met intelligente communicatie gebaseerd op Teams Calling en Meetings.
Ga naar Synergics is nu Wortell: één missie, véél synergie
Blogpost / 2-9-2021

Synergics is nu Wortell: één missie, véél synergie

Vanaf 7 september 2021 was het zover: dan smolt het Belgische Synergics officieel samen met Wortell.
Ga naar Microsoft Inspire 2021 | 15 juli | In het teken van de hybride werkplek
Blogpost / 19-7-2021

Microsoft Inspire 2021 | 15 juli | In het teken van de hybride werkplek

Op 15 juli 2021 vond de tweede dag van Microsoft Inspire plaats. Experte Virginie geeft je de belangrijkste inzichten en innovaties mee.
Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal Ga naar Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal
Blogpost / 27-1-2021

Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal

Videoconferenties en online vergaderen; een hybride werkcultuur die we moeten vastgrijpen zonder onze humane verbondenheid uit het oog te verliezen.