Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Cloud software: voordelen en nadelen

Kennis
4-12-2020

Steeds meer organisaties hebben een voorkeur voor Cloud software en er wordt steeds minder gehost op eigen servers. Niet verwonderlijk want software in de Cloud heeft heel wat voordelen. Om een goed beeld te krijgen van de meerwaarde van Cloud software voor jouw organisatie, weet je best wat het juist omvat en wat de voor- en nadelen zijn. Met deze blogpost willen we je dan ook informeren over Cloud software en waarom jouw organisatie er best wel of niet gebruik van maakt.
 

Wat verstaan we onder Cloud computing en Cloud software?

Cloud software, ook wel SaaS of Software-as-a-Service genoemd, maakt samen met onder meer Infrastructure-as-a-Service en Platform-as-a-Service deel uit van Cloud computing. Cloud of Cloud computing is niets anders dan geleverde computerdiensten die beschikbaar zijn via het internet. In het geval van Cloud software kunnen je werknemers steeds aan de juiste software en applicaties via het internet zonder dat deze zich op een fysieke server binnen je organisatie bevinden. Het enige dat je werknemers nodig hebben om vanop om het even welke locatie en toestel hun taken te kunnen uitvoeren, is een goed functionerende internetverbinding en een browser.
 

De voordelen van software in de Cloud

Waarom kiezen voor de Cloud? Cloud software kent, naast de beschikbaarheid via het internet, nog enkele andere belangrijke voordelen. We geven je graag even een kort overzicht:

Kostenbesparend

Wanneer je als organisatie gebruik maakt van software in de Cloud, betaal je niet meer voor een licentie, maar maandelijks of jaarlijks slechts voor de applicaties en software die je daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast zorgt je Cloud software provider voor het uitvoeren van de nodige back-ups en onderhoud, dus je hebt niet langer personeel nodig om dergelijke taken uit te voeren.

Schaalbaar en flexibiliteit

Een ander groot voordeel van werken met software in de Cloud is dat je het kan aanpassen en schalen naar de behoeften van je organisatie. Je kan steeds andere applicaties en software in je Cloud toevoegen, stopzetten of vervangen, afhankelijk van de groei en de evolutie van je onderneming.

Eenvoudig te beheren

Cloud software is ook eenvoudig te beheren. Zo worden updates automatisch uitgevoerd zodat elke werknemer over dezelfde nieuwe versie van een applicatie beschikt. Je IT-afdeling hoeft zich er geen zorgen over te maken en kan zich focussen op andere taken.

Beveiliging

Tot slot wordt software in de Cloud steeds beveiligd tegen hacking, virussen en andere cybercriminaliteit door je Cloud provider. Jouw organisatie staat niet langer alleen in voor het beveiligen van data, bestanden en software in de Cloud. Bovendien ligt het beveiligingsniveau geleverd door de provider een stuk hoger dan wanneer je er zelf voor instaat.
 

De mogelijke nadelen van werken met Cloud software

Er zijn ook heel wat organisaties die niet helemaal overtuigd zijn van de meerwaarde die Cloud software hen kan bieden. En eerlijk is eerlijk, werken met software in de Cloud verloopt niet altijd zonder risico. Je organisatie kan te maken krijgen met enkele van de volgende nadelen:

Gebrek aan beschikbaarheid

Zoals we al eerder aanhaalden werk je met software in de Cloud op basis van een internetverbinding. Dit maakt dat je documenten, data en applicaties vanop om het even welke locatie of toestel beschikbaar zijn. Helaas hangt de efficiëntie steeds af van je internetverbinding. Wanneer je dus problemen ervaart met deze connectie, zal het ook voor problemen zorgen met de toegang tot je Cloud software.

Bovendien is een goede werking van de Cloud infrastructuur bij je Cloud provider ook essentieel om de beschikbaarheid van de Cloud software te kunnen garanderen.

Risico inzake beveiliging

Ondanks het feit dat Cloud software goed beveiligd wordt door de Cloud provider, is het niet altijd zonder risico. In het geval van een public Cloud deel je immers software en applicaties met andere bedrijven die de diensten van dezelfde provider gebruiken. Het is daarom steeds aangewezen om na te gaan welke veiligheidsmaatregelen de Cloud provider voorziet.

Daarnaast is het essentieel dat je over een goed beveiligde internetverbinding beschikt als je aan bedrijfsbestanden werkt in de Cloud.

Veranderingen aan de software

Cloud software wordt regelmatig geüpdatet. Hoewel dat een groot voordeel kan zijn - je beschikt immers altijd over de nieuwste features - kan dit in sommige gevallen ook nadelig zijn. Stel dat er een bepaalde feature is die jouw organisatie intensief gebruikt, maar die door de Cloud software provider aangepast of stopgezet wordt, kan je daar weinig aan veranderen.

Ook wanneer een Cloud software provider iets verandert aan de API (gebruikt voor automatisatie en integratie), kan deze wijziging een storing veroorzaken in de communicatie met een gekoppeld softwarepakket.