Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De drie pijlers van een moderne cybersecurity strategie

Kennis
27-5-2022

Veel organisaties geloven dat ze voldoende maatregelen treffen om hackers buiten de deur te houden. Maar waarom vond er de afgelopen jaren dan toch een record aantal cyberaanvallen plaats?

Een belangrijke oorzaak is dat veel bedrijven nog steeds kiezen voor een traditionele beveiligingsaanpak. Ze focussen op netwerkbeveiliging (terwijl steeds meer organisaties werken vanuit de cloud). Daarnaast zien we dat veel organisaties een gefragmenteerde visie op security hebben: toestellen, data en applicaties worden los van elkaar beveiligd. Deze afzonderlijke oplossingen bieden helaas geen antwoord op het cybergeweld waar we momenteel mee worden geconfronteerd.

In deze blog belichten we kort de drie belangrijkste pijlers voor een geïntegreerde, holistische security aanpak.

Moderne beveiligingstechnologie

Met een gefragmenteerde securityaanpak communiceren de verschillende security oplossingen niet met elkaar. Helaas staan daardoor de tussendeuren wijd open voor hackers. Belangrijk is om niet alleen de voordeur, maar ook de deuren die daarna komen te beveiligen. Zeker in een tijd waarin steeds meer mensen thuiswerken is dit essentieel. Medewerkers benaderen de IT omgeving namelijk via allerlei ‘ingangen’. Daarom zetten we bij Wortell de security producten van Microsoft in. Want die beveiligen de volledige Cyber Kill Chain (de fases die een hacker doorloopt tijdens een aanval). Door moderne beveiligingstechnologie in te zetten, vermijd je dus meteen dat hackers vrij spel krijgen en kan je ze beter opsporen.

Livestream

Het Nationale Cybersecurity Debat

Op dinsdag 7 juni brengen we toonaangevende cybersecurity experts uit België én Nederland samen om te discussiëren over maatschappelijk relevante cybersecurity kwesties. En jij kan vanop afstand mee je stem uitbrengen! Niet te missen dus.

Ontdek snel de sprekers en de stellingen waarover gedebatteerd zal worden.

De menselijke factor

De implementatie van technische oplossingen alleen houdt je niet veilig. De beveiligingsoplossingen maken meldingen van verdachte situaties, maar grijpen niet altijd zelf in. Om vast te stellen of het daadwerkelijk een verdachte situatie is, moet je zulke meldingen onderzoeken. Daarvoor heb je een team van security experts nodig die 24/7 beschikbaar zijn.

Daarnaast is elke keten zo sterk als de zwakste schakel. En als het aankomt op cybersecurity, blijven medewerkers de doelwitten van hackers. Middenin de rat race ziet een medewerker die phishing mail over het hoofd, en klikt ze toch op de foute link. Voorkomen is beter dan genezen, dus is het cruciaal dat gebruikers altijd kritisch en oplettend blijven.

Heldere processen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het alsnog gebeuren dat een hacker succesvol toeslaat. Als je dan pas nadenkt over de vervolgstappen ben je veel te laat. Onderdeel van een succesvolle security aanpak is een vooraf uitgedacht proces voor het geval het toch misgaat. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van IT, maar van de hele organisatie. Daarbij kun je denken aan het oprichten van een crisisteam voor als je toch te maken krijgt met gijzelsoftware. Heb je te maken met een datalek, dan is het belangrijk om te weten welke wet- en regelgeving voor jou van toepassing is.

Wil je dieper duiken in bovenstaande pijlers en concreet te weten komen welke maatregelen of procedures je best inregelt om je organisatie optimaal te beveiligen? Download dan nu het on-demand webinar.

On-demand webinar

De Moderne Cybersecurity aanpak: bescherm je organisatie tegen cybergeweld anno 2022

Vraag dit webinar gratis op en herbekijk hoe je met een geïntegreerde, holistische security aanpak wél de juiste beveiligingsmaatregelen kunt treffen.