Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Hoe kunnen lokale besturen van start met betrouwbare cloudoplossingen?

Kennis
9-4-2021

In een vorig artikel lichtte ik een tipje van de sluier over e-government. Ik geloof dat lokale besturen dringend aan de slag moeten met digitalisering en digitale transformatie. Tenminste, als ze hun toekomst willen bestendigen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de overstap naar de Cloud. Waarom dat in de praktijk geen evidentie is en hoe dat wél kan? Ik zet het hieronder even op een rij.

De logische anti-Cloud reflex

Herinner jij je nog hoe we omstreeks 2015 onze mailbox naar de Cloud verhuisden? Hoewel Microsoft als marktleider de meeste certificatie en conformiteiten op niveau van compliance en GDPR biedt, kijken veel lokale besturen nog steed argwanend naar Cloud oplossingen.

Tot op zekere hoogte is dat begrijpelijk. Niet alleen wordt het gros van onze data in de Cloud bewaard, ook leeft de vrees om te worden gehackt. En wie weet welke van jouw gegevens andere overheden te zien krijgen als ze per ongeluk in het verkeerde menu klikken.

Gelukkig hebben quasi alle leveranciers gesleuteld aan hun Cloud, en zijn de argumenten voor een dergelijke migratie legio. Hoe ga je je infrastructuur opschalen als je jaarlijks tot 5000% groeit? Wanneer kan je IT-personeel inzetten op datgene waarvoor ze aan boord zijn en dus niet langer op complexe problemen rond capaciteit en architectuur?

Hoe kies ik de juiste infrastructuur?

Een migratie naar de Cloud komt in drie mogelijke smaken: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Die eerste leunt het dichtst aan tegen de klassieke on-premise omgeving. Alleen zorgen de schaalbaarheid en dynamische budget van IaaS voor meer flexibiliteit.

PaaS en SaaS zijn andere koek. Dit type Cloud migratie gebeurt volgens een standaard herontwerp van het applicatielandschap. Het grote voordeel van deze oplossingen? Je dwingt leveranciers om meer en geavanceerde security toe te passen binnen een moderne architectuur.

Aangezien je bij PaaS zelf nog de nodig technische kennis moet bezitten om de servers in te richten en te onderhouden, is SaaS vandaag de meest gebruikte vorm van Cloud computing. Van infrastructuur en operating system tot beheer en ontwikkeling: je geniet totale ontzorging.

Concreet vertaalt de Cloud zich naar een aantal duidelijke voordelen:

  • Altijd en overal beschikbaar
  • Gebruiksvriendelijk van a tot z
  • Makkelijk uit te breiden volgens de groei van je organisatie
  • Updates voor beveiliging en dergelijke worden voor jou uitgevoerd
  • Mogelijkheid tot dezelfde mate van beveiliging dankzij mobiele authenticatie

Alles draait om de juiste digitale werkplaats

To Cloud or not to Cloud zou eigenlijk niet eens de hamvraag mogen zijn. Als lokaal bestuur evalueer je idealiter in de eerste plaats hoe je een goede digitale werkplaats kunt uitbouwen. Waar iedereen in dezelfde ‘basislaag’ kan werken. Elke medewerker kan een verbinding maken met de werkomgeving via desktop of mobiel.

Of iemand nu thuis, onderweg of in het stad- of gemeentehuis werkt: overal geldt hetzelfde gebruiksgemak. En hetzelfde hoge beveiligingsniveau! De volgende vragen staan centraal in de keuze van een digitale werkplaats op maat:

  • “Hoe kan een moderne oplossing zich aanpassen aan de noden van de besturen?”
  • “Welke bewezen kaders bestaan er vandaag al?”
  • “Hoe doen andere overheden het?”
  • “Wie kan steden echt ondersteunen en welke strategische partnerships moet ik aangaan?”

En dan is het natuurlijk een kwestie van een goede implementatie en adoptie door je medewerkers.

 

Hulp nodig? Neem contact met ons op om de migratie van jouw technologie-infrastructuur gericht aan te pakken.