Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Power aan het onderwijs: hoe kunnen we tijd besparen op administratieve processen?

Het Power Platform in het onderwijs

Het Power Platform is misschien wel een van Microsoft's best bewaarde geheimen. Het is een verzameling low-code tools waarmee je zonder technische kennis heel snel zelf applicaties kunt maken om werkprocessen te automatiseren. Met één klik meerdere breakout rooms aanmaken om een grote groep studenten overzichtelijk te verdelen, of het automatisch boeken van vrije ruimtes, bijvoorbeeld. Meer dan ooit zien we dat leerkrachten tijd te kort komen om elke student voldoende individuele aandacht te geven.

Met het Power Platform kunnen onderwijsinstellingen en leerkrachten repetitieve taken uit handen geven om zich meer te focussen op de taken waar het onderwijs écht om draait: leren en lesgeven.

Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar wat kan het Power Platform nu exact betekenen voor jouw onderwijsinstelling? Het Power Platform bestaat uit vier verschillende tools: PowerApps voor het maken van apps, Power Automate voor het automatiseren van processen, Power BI voor het inzichtelijk maken van data, en het recent toegevoegde Power Virtual Agents voor het maken van chatbots.  

Er zijn een aantal scenario's waarbij het inzetten van een enkele tool, of zelfs het combineren van meerdere tools, goed van pas kan komen. Want het Power Platform kan moeiteloos met 400+ andere veelgebruikte applicaties gekoppeld worden. Denk aan Teams, Canvas, GitHub, Outlook, enz. Hieronder lichten we er een aantal toe.

Efficiëntie bij het verbeteren van taken en toetsen

Momenteel bestaat dit proces van verbeteren uit veel handmatige handelingen. Vaak wordt er nog veel geprint, om dan op papier met de hand en per student elke vraag of opdracht na te kijken. Vervolgens wordt alles weer gescand om het aan de student te kunnen terugbezorgen. Stel je nu eens voor dat je dit hele proces, van het openen van het ingediende document tot het geven van feedback en het uiteindelijke quoteren, kunt centraliseren in één tool! Je kunt zelfs de planning van het bekijken van documenten door individuele studenten automatiseren – dat is er nog een efficiënte tijdbesparing bovenop.

Bots voor onderwijs

Praten met een chatbot - kan dat ook in het onderwijs? Ja hoor! “Waar staat de cursusomschrijving?” of: “Moeten we dat kennen voor het examen?”. Leerkrachten worden overspoeld door terugkerende vragen, en hebben steeds minder tijd om hetzelfde antwoord te blijven herhalen. Chatbots lossen dit probleem op door de antwoorden klaar te hebben op de meestgestelde vragen.  Benieuwd hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan? 

Administratieve processen

Elke onderwijsinstelling heeft natuurlijk te maken met administratieve processen, zo ook Britse universiteit Oxford. Zij hebben PowerApps gebruikt om deze repetitieve taken te automatiseren. Zo wijzen ze tegenwoordig automatisch ID-kaarten en e-mailaccounts toe aan nieuwe studenten. En daar bleef het niet bij: ondertussen hebben ze op die manier ook het afhandelen van studiegeld-  en financieringsaanvragen volledig geautomatiseerd. Zo besparen zij elk jaar flink wat tijd – tijd die ze nu kunnen besteden aan het innoveren van hun onderwijs.

Kortom, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om de verschillende oplossingen van het Power Platform in te zetten in het onderwijs. Is jouw instelling hier al mee aan de slag gegaan?