Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Zelf Azure beheren: do of don't?

Ga je aan de slag met Azure, dan is het verleidelijk om het beheer en onderhoud voor eigen rekening te nemen. Maar is dat wel een goede keuze voor jouw organisatie? In dit artikel duiken we onder de motorkap van Azure. Zo ontdek je of je Azure beter zelf beheert, of uitbesteedt.

Infrastructure as Code (IaC): een andere werking

Wil je Azure zelf beheren, dan heb je een bepaald kennisniveau nodig. Met een aantal standaard Microsoft trainingen kom je er helaas niet. Akkoord: zo leer je hoe de basis werkt, maar niet hoe je Infrastructure as Code (IaC) neerzet. En dat is wel nodig. Want als je Azure in eigen beheer neemt, is elke wijziging als het ware een nieuwe software release. Eerst moet je de achterliggende infrastructuur goed inrichten en een testfase doorlopen. Pas eens je een akkoord hebt, doorloop je het proces om de wijziging in productie door te voeren.

Makkelijk is anders! Waarschijnlijk komt er flink wat nieuws bij kijken. Zeker als je altijd al werkte met bijvoorbeeld VMware. Wie gewend is aan een portaal, vindt het meestal wel lastig om code te schrijven en scripts te maken in Azure. De werking is fundamenteel anders.

Bovendien wil je het portaal juist zo min mogelijk gebruiken. Want door alles te doen met Infrastructure as Code, leg je een stevige basis. Je regelt rollen en rechten goed in. Het resultaat is dat je omgeving helemaal voldoet aan beveiligings- en compliance eisen. Want vergeet niet: de hoge mate van automatisering zorgt voor bijna tot geen menselijke fouten. Je kunt alle elementen binnen de infrastructuur standaard én op grote schaal uitrollen.

Gratis webinar

De Moderne IT Organisatie: Infrastructuur

De moderne IT afdeling zet optimaal in op (publieke) cloud diensten. Maar welke verantwoordelijkheden liggen er dan nog bij de IT-afdeling op het gebied van infrastructuur? Die vraag beantwoorden we in dit webinar.

Brandjes blussen of toegevoegde waarde leveren? 

Kortom: Infrastructure as Code is dé sleutel tot succes. Uitbesteden aan de IT beheerder? Dat kan, maar dat verloopt niet zonder slag of stoot.

Eerst en vooral heeft niet elke IT beheerder affiniteit met DevOps en het schrijven van code. Zoiets leer je niet snel aan. Je hebt dus specifieke expertise nodig. Liefst geen engineer, wel een gespecialiseerd team. 

Bovendien is het voor een IT beheerder niet vanzelfsprekend om zich de hele dag bezig te houden met Azure beheer. Idealiter spitst die zich toe op echte waardecreatie binnen de organisatie. Voor een betere dienstverlening naar de interne én externe klant. Want daar draait het uiteindelijk toch om?

Wil je dat je IT beheerder niet langer brandjes blust, maar ruimte krijgt voor taken die het verschil maken voor je organisatie? Overweeg dan managed services. Zo hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je profiteert meteen van de kennis van een ervaren partij. Met bedrijfscontinuïteit als blijvend resultaat.

Download

Meer weten?

Download het E-book ‘Het handboek voor jouw Azure avontuur’ en ontdek alles over Azure beheer.