Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

World Wide Web Day| Blog | Wortell

Kennis
4-12-2020

Elk jaar op 1 augustus vieren we World Wide Web Day: de dag waarop we surfen op het web in de kijker zetten. Kunnen surfen op het wereldwijde web betekent namelijk een wereld aan kennis die aan onze voeten ligt en dat is best wel een viering waard.

Niemand kan het belang van het world wide web immers nog ontkennen. Heel wat mensen zijn er afhankelijk van om informatie te vinden en om hun dagdagelijks taken uit te voeren. Heb jij je nog nooit de vraag gesteld: “Wat zou ik doen zonder internet?" - Vast wel! Denk maar aan het moment dat de Wi-Fi het even niet doet. Gefrustreerd loop je de muren op, verslaafd aan die eindeloze stroom aan informatie.

Waarom het wereldwijde web belangrijk is, spreekt intussen voor zich. Maar waar komt het vandaan en waarvoor dient het eigenlijk? Dat lees je in deze blog!

Een duik in de geschiedenis van het world wide web

Het world wide web ontstond in 1989, in het CERN centrum in Genève. Oprichter Tim Berners-Lee, een Engelse ingenieur en computerwetenschapper, zag het als een manier om met zijn medewerkers te communiceren via hyperlinks. Hij had toen vast nog geen idee wat de impact van deze uitvinding finaal zou gaan betekenen.

In 1993 kende het world wide web een significante groei. Bij de start van dat jaar waren er slechts 50 servers wereldwijd. Tegen oktober van datzelfde jaar groeide dat cijfer echter al tot 500 servers. Ook het aantal websites was toen nog heel beperkt. Toch zagen er toen al enkele hedendaagse online grootheden het levenslicht. Zo werden websites zoals eBay en Amazon bijvoorbeeld al opgericht in 1995!

Voor heel wat mensen zijn het internet en het world wide web hetzelfde, maar die assumptie is dus niet helemaal correct. De geschiedenis van het internet gaat immers heel wat verder terug dan die van het world wide web. Het world wide web is een globaal informatiemedium dat mensen kunnen raadplegen wanneer ze toegang hebben tot internet. Het wereldwijde web is met andere woorden een platform en het internet is de weg ernaartoe. 

Het world wide web in tijden van lockdown

Als Cloud Change Agent staan we zelf ook graag even stil bij het belang van het world wide web. Het is een uitvinding die ons in tijden van lockdown een rijk platform bood om onze boodschap op een eenvoudige manier te verspreiden. Zo hebben we bij de start van corona heel veel informatie en tips en tricks rond thuiswerk op een transparante manier kunnen delen met een groot publiek via www.optimaaltelewerken.be.

Daarnaast heeft het wereldwijde web miljoenen mensen geholpen om hun werk überhaupt uit te voeren tijdens de lockdown. Zonder het world wide web bestond er immers ook geen ‘digitale werkplek’ en zonder deze digitale werkplek was thuiswerken helemaal niet mogelijk geweest.

Ongetwijfeld ben je de laatste weken met een van volgende zaken in aanraking gekomen:

  • Virtueel vergaderen: ‘Zien jullie mijn scherm?’, ‘Zet je je camera eens aan’, … zinnen die niet meer weg te denken zijn in onze virtuele vergadercultuur. En ook dit is mede dankzij het web. Tips over hoe je deze vergadercultuur trouwens goed kan inrichten, lees je hier.
  • Samenwerken aan documenten: het web is samengevat een wereldwijde verzameling van documenten, afbeeldingen en andere bronnen die door middel van hyperlinks logisch met elkaar zijn verbonden. Het is bijgevolg ook mogelijk om vlot samen te werken aan documenten en om steeds te beschikken over de meest recente files. Informatie met elkaar delen ging daardoor nog nooit zo snel. Maar dit verhoogt ook de moeilijkheid om je bedrijfsdata veilig te houden. Bekijk onze webinar over hoe je optimaal conditional access (CA) en MFA kan gebruiken om je data en de identiteit van je werknemers veilig te houden.

De lijst van zaken die ons thuiswerken eenvoudiger maakt met het world wide web zijn eindeloos. Nog maar eens een bewijs waarom we vandaag graag stilstaan bij deze uitvinding!

Klik hier