Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Nieuwe wetgeving maakt thuiswerken eenvoudiger | Blog | Wortell

Kennis
4-12-2020

Werknemers die niet op hun werk geraken doordat het openbaar vervoer staakt of door een autopanne zullen volledig wettelijk kunnen thuiswerken vanaf 1 februari. In het nieuwe wetsvoorstel waarmee occasioneel thuiswerken wordt ingevoerd, wordt een onverwachte treinstaking of een autopanne als overmacht beschouwd. De werknemer zal ook occasioneel kunnen thuiswerken om ‘persoonlijke redenen’, bijvoorbeeld omdat hij naar de dokter of naar de tandarts moet. Uiteraard dient dit te gebeuren in samenspraak met de werkgever.

Nieuwe technologieën beïnvloeden onze huidige manier van werken steeds meer. Werknemers komen zo terecht in nieuwe en innovatieve organisatiemodellen. Daarnaast neemt het telewerk meer dan ooit toe en ontstaan er internetplatformen om bijvoorbeeld te communiceren met klanten.

Ook klanten koesteren nieuwe verwachtingen. Om die reden moeten ondernemingen zeer flexibel zijn en snelle leveringstermijnen kunnen aanbieden. Een hoge productie-efficiëntie is fundamenteel. De productie, omzet en winstmarge moeten omhoog en de kosten naar omlaag.

Het huidige arbeidsrecht geeft geen antwoord op deze actuele economische en maatschappelijke vragen. Het is gemaakt om werknemers te beschermen en om hen zekerheid te bieden. Maar tegelijkertijd moet het arbeidsrecht ervoor zorgen dat werkgevers economisch het hoofd kunnen bieden aan pieken en dalen in hun productie en de oplevering ervan. Om hieraan te kunnen voldoen wordt het arbeidsrecht herbekeken.

Door het concretiseren van het nieuwe werken in het wetsvoorstel moet er ook op technisch vlak een aanpassing gebeuren. Er moet gezocht worden naar een flexibele IT-oplossing om deze nieuwe manier van werken aan te kunnen bieden. Werknemers moeten op dezelfde manier van thuis uit kunnen werken zoals ze dat op kantoor doen. Daarom hebben bedrijven nood aan een modernisering van de werkplek. Een digitale werkplek zou immers bijdragen tot productievere werknemers.

Awingu biedt deze flexibiliteit aan. Dankzij Awingu kan je van op eender welk toestel beveiligde toegang krijgen tot al je legacy of Cloudapplicaties en bestanden. Awingu werkt out-of-the-box en vanuit je HTML 5-browser. Je hoeft geen software of agents lokaal te installeren en je data blijft veilig op de eigen infrastructuur of in de Cloudomgeving, ook bij verlies of diefstal van het device.

Ook voor de CIO is dit de ideale oplossing. Zij moeten steeds met minder middelen meer kunnen realiseren. Door Awingu bespaar je zowel op OPEX, als op CAPEX. Awingu kan snel en eenvoudig opgezet worden zowel on-premise, als in de cloud. Je gebruikers zijn dus snel operationeel, vanwaaruit ze ook werken. Awingu integreert naadloos met je IT. Je behoudt ook de controle op wie wat mag doen en je beschikt zelfs over een volledige audit met recording. Daarenboven krijg je de meest eenvoudige licentiestructuur en volledige transparantie naar gebruik toe.