Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Cloudtransitie en moderne IT: wat houdt het in en waarom is het relevant voor jou?

Kennis
Robert van Son
31-5-2022

De termen 'cloudtransitie' en 'moderne IT' hoor je steeds vaker vallen. En je weet dat je er 'iets' mee moet. Tegelijkertijd blijven dit soort termen vaak ontzettend abstract. Wat bedoelen we hier eigenlijk precies mee? En waarom zijn de cloudtransitie en moderne IT relevant voor jou? In deze blogpost leggen we het uit.

Cloudtransitie: wat betekent het om over te stappen naar de cloud?

Laten we ons eerst eens buigen over de cloudtransitie. Daar begint het namelijk mee: een overstap naar de cloud. Dit houdt in dat je de IT-middelen in het eigen pand zoveel mogelijk gaat vervangen door publieke clouddiensten. Dit is geen standaard upgrade, maar een ingrijpende verandering. Je automatiseert je kantoor met een dienst als Microsoft Office 365, wat betekent dat álle IT-diensten voor medewerkers in principe naar de cloud gaan.

Qua infrastructuur ga je bouwen op een clouddienst als Azure, waarbij de moderne versie van je datacenter in de cloud draait. Nu is een clouddatacenter op zichzelf gewoon een platform en dat klinkt misschien niet zo bijzonder. Maar de kracht ervan ligt in het feit dat het fungeert als fundament — bovenop dit platform bied je applicaties aan en host je data.

Impactvol? Enorm. Je hebt zelf geen controle meer over veel diensten die je leverancier aanbiedt. Microsoft bepaalt bijvoorbeeld wanneer het Office 365 of een Azuredienst beschikbaar stelt. En je kan niet alles exact inrichten zoals jij dit voor ogen hebt.

Bovendien werken diensten heel anders dan je gewend bent. Security moet je bijvoorbeeld op conceptueel niveau herzien. Waar je een traditioneel datacenter min of meer kan dichttimmeren door er een soort muur omheen te bouwen, heeft een clouddienst een 'virtuele voordeur' die vanuit allerlei locaties te vinden is. Als je de zaken goed wilt beveiligen (en dat wil je natuurlijk!), moet je de inrichting van je IT-landschap volledig op de schop nemen.

Moderne IT: logisch gevolg van de cloudtransitie

Ingrijpend is een cloudtransitie zeker. Maar zij is ook de moeite waard. De meeste organisaties willen zich namelijk minder focussen op de techniek en meer op het voeren van de regie over hun IT-omgeving. Daarom standaardiseren zij verder, bijvoorbeeld door het technische stuk uit te besteden. Je moet echter ook zorgen dat het gebruik van alle nieuwe producten en diensten een succes wordt. Dát doe je door je te verplaatsen in je mensen (de gebruikers) en te begrijpen welke verandering zij doormaken.

Het is cruciaal om uitgebreid stil te staan bij de transformatie die je IT-organisatie zal ondergaan. IT'ers moeten namelijk op een totaal andere manier leren denken en werken — en sommige taken verschuiven daarbij naar anderen.

Allerlei operationele werkzaamheden die je vroeger zelf uitvoerde (zoals het onderhouden en opnieuw aanschaffen van servers) zullen immers verdwijnen, omdat een leverancier als Microsoft deze op zich neemt.

Kort gezegd, de cloudtransitie leidt tot moderne IT. En bij een moderne IT-organisatie horen bepaalde rollen. Je moet deze goed definiëren om te bepalen hoe je de IT-omgeving als geheel gaat sourcen: wat ga je outsourcen, wat blijf je zelf doen en wat wil je co-sourcen (oftewel, samen met een externe partner invullen)?

Nieuwe IT-organisatie, nieuwe rollen: wat besteed je wel en niet uit?

Als je de transitie naar een moderne IT-organisatie in goede banen wilt leiden, is het belangrijk om te beseffen dat er nieuwe rollen zullen ontstaan. Houd er ook rekening mee dat één functie meerdere rollen kan beslaan (oftewel, één medewerker kan diverse rollen bekleden).

Om het wat makkelijker te maken, kun je de IT-organisatie grofweg onderverdelen in vier overkoepelende expertisegebieden.

Allereerst is er leiderschap. Alle rollen die hieronder vallen (denk aan visie en strategie, maar ook aan verandermanagement), kun je het best vanuit je eigen organisatie blijven invullen. Niemand kent het bedrijf immers beter dan jouw medewerkers.

De IT is onderverdeeld in drie subgebieden. Bij employee IT-diensten gaat het om zaken die relevant zijn voor de medewerker, zoals de werkplek, de servicedesk, gebruikersadoptie en samenwerking en communicatie. Omdat je je met dit soort diensten niet onderscheidt als bedrijf, is het vaak raadzaam om deze zoveel mogelijk in te kopen. Hetzelfde geldt voor infrastructuurdiensten: op punten als security operations, connectiviteit en monitoring concurreer je niet. Dit soort diensten moeten simpelweg vlekkeloos verlopen zodat jouw bedrijf veilig en op volle toeren kan draaien. En daarom kun je deze óók het best uitbesteden.

Zo houd je meer tijd over voor het laatste IT-subgebied: business-IT. Hierbij gaat het om legacy-applicaties, data en AI, appontwikkeling en procesondersteuning — oftewel, zaken waarin je onderscheidende vermogen ligt. Hierop moet je eigen IT-team — dat jouw organisatie door en door kent — zich toeleggen. Zo maak je immers het verschil!

On-demand webinarreeks

De Moderne IT Organisatie

De IT-afdeling speelt een centrale rol in de digitalisering. Hierdoor komt er veel op de IT-organisatie af en staan CIO's en IT-managers voor belangrijke keuzes. In onze gratis on-demand webinarreeks lichten we vier thema's toe die jou op weg helpen naar een Moderne IT Organisatie: van leiderschap en datagedreven werken, tot employee IT en IT infrastructuur.

Tijd om de cloud en moderne IT te omarmen?

Wil je weten hoe jij de cloudtransitie en moderne IT het best kunt aanvliegen? Start met een Envisioning waarmee we je helpen om jouw visie en strategie scherp te krijgen!

Brochure

Aan de slag met Envisioning

Direct aan de slag met IT strategie? Lees over de Envisioning aanpak en hoe dit jou kan helpen om je doelen te concretiseren.