Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Hoe snel groeien kmo’s in de digitale wereld?

Kennis
11-8-2023
Kmo's vormen de hoeksteen van de sociaal-economische samenleving. Met naar schatting 400 miljoen kmo's wereldwijd, vertegenwoordigen ze 99% van alle bedrijven. Ook zijn ze de belangrijkste bron van werkgelegenheid, met een bijdrage van 60 tot 85%. Maar in deze digitale wereld is het belangrijk dat ze zich aanpassen aan het nieuwe normaal. Zo hebben we tijdens de pandemie gezien dat bedrijven die zich snel aanpasten aan nieuwe technologieën beter presteerden. Microsoft nam polshoogte bij meer dan 3.000 kmo’s uit verschillende landen. Aan de hand van de Microsoft SMB Voice and Attitudes to Technology Study 2022 deelt Wortell graag de voornaamste bevindingen en resultaten met jou. 

Adoptie van digitale technologie draagt bij aan snellere groei 

Het onderzoek bevestigt dat bijna 70% van de bevraagde bedrijven groei beschouwt als hun belangrijkste drijfveer. En "early adopters" van technologie zagen een snellere en hogere groei. Bedrijven die in het begin al nieuwe technologieën omarmden, zijn twee keer zo vaak in staat om hun eerdere doelen te behalen en hebben ook een hogere omzetgroei doorgemaakt in het afgelopen jaar. Ze zijn ook vier keer zo zeker van hun toekomstig succes. 

Tegenwoordig richten bedrijven zich op het behoud van hun groei, ondanks geopolitieke onzekerheden, inflatie en hoge energieprijzen. Helaas blijft COVID-19 ook voor 51% van deze bedrijven een grote zorg. 

Digitale veiligheid en betrouwbaarheid vormen de basis  

Meer dan twee derde van de kmo's is van plan om hun IT-budgetten te verhogen in het komende jaar zodat ze hun bedrijfsdoelen kunnen bereiken. In de top drie staan: 

  • Het verhogen van operationele efficiëntie 

  • Het verbeteren van sales en marketing  

  • Het versterken van klantretentie  

Bovendien verwacht 80% van de bedrijven dat ze de komende twee jaar een hybride personeelsbestand zullen hebben. Het is duidelijk: om hun bedrijfsdoelen op een betrouwbare en veilige manier te kunnen ondersteunen, hebben ze technologie nodig. 

Partners zijn cruciaal voor het stimuleren van strategie en groei 

Hoewel de meerderheid van de kmo's het belang van technologie erkent bij het bereiken van hun bedrijfsdoelen, beschouwt slechts 16% het als noodzakelijk. Voor veel kmo's is het koppelen van de juiste technologie aan hun bedrijfsstrategie een heuse uitdaging. Daarom kiezen bijna de helft van de kmo's voor technologiepartners. Daarbij geeft 33% de voorkeur aan Managed Service Providers of Cloud Solution Providers. Partners zoals Wortell kunnen proactief technologieoplossingen aanbevelen, bijvoorbeeld om concurrentie voor te blijven. 

Millennials hebben een grote invloed op technologiebeslissingen 

Millennials bekleden maar liefst 41% van de technologiebeslissingsfuncties en werken vaak voor innovatieve start-ups. Voor 13% van hen is technologie essentieel voor het behalen van succes. Bovendien beschouwt bijna een derde van de millennials zichzelf als 'technofielen' en hechten ze waarde aan peer ratings en reviews bij het nemen van aankoopbeslissingen. 

Als bedrijfseigenaren passen millennials hun persoonlijke waarden toe op hun bedrijf en technologische prioriteiten. In 2016 merkte Gallup al op dat millennials meer waarde hechten aan zingeving dan aan salaris in hun rapport "How Millennials Work and Live". Als eigenaar van een kmo is het daarom slim om bij het kiezen van technologie oplossingen rekening te houden met de prioriteiten van millennials. Op die manier kun je hun innovatieve geest omarmen en je bedrijf naar nieuwe hoogten brengen!

ESG-doelen zijn niet alleen van belang voor grote bedrijven  

Je hoeft geen grote multinational te zijn om aandacht te besteden aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid (ESG). Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de kmo's al bezig is met het beoordelen en monitoren van hun ESG-prestaties. Vooral millennials zijn hier fanatiek in. Jaarlijks brengen ze rapporten uit over hun ESG-voortgang. 

De focusgebieden van kmo's zijn heel divers: 37% wil hun milieu-impact verminderen, 30% richt zich op diversiteit en inclusie, terwijl nog eens 30% werkgelegenheid wil creëren. Het onderzoek laat zien dat er een verband is tussen een focus op ESG en business doelstellingen, vooral bij early adopters. 

De meeste bedrijven hebben een duidelijke missie: ze willen niet alleen overleven, maar ook floreren en waarde toevoegen aan de samenleving.  

Klaar voor jouw digitale transformatie?

Wortell helpt kmo's bij het behalen van hun doelstellingen, zoals het versnellen van hun digitale groei. Benieuwd hoe? Contacteer ons gerust!