Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Inspire 2021 | Samen bouwen aan een inclusieve digitale werkplek

Kennis
5-8-2021

Dat inclusie een werkwoord is en waarom we er dringend meer mee aan de slag moeten, maakte experte Margo in een vorige blog glashelder. Ze was dan ook erg blij dat het onderwerp tijdens het jaarlijkse Microsoft Partner event Inspire in juli de nodige aandacht kreeg. Ze deelt met plezier de key takeaways rond dit topic.

Tegen de Disability Divide: een win-win voor iedereen

In mijn vorige blog scheen ik reeds licht op enkele Microsoft 365 functionaliteiten zoals de dicteer functie, immersive reader en de hoog-contrast optie die toegankelijkheid duidelijk voorop stellen. Het mooie aan dergelijke inclusieve functionaliteiten is dat het ook mensen die er initieel geen nood aan hebben, ten goede komt. Denk maar aan de zogenaamde 'closed captions' optie in Windows waarmee je in een drukke metro vol achtergrondgeluiden met gemak een filmpje kan bekijken via de ondertiteling. Dergelijke functionaliteiten vallen onder de categorie 'assistive technology' en vormen zonder twijfel een win-win voor iedereen.

Zet je de bril van toegankelijkheid niet bewust op, dan blijft het een blinde vlek in je organisatie.

Inzetten op inclusie en toegankelijkheid zorgt ervoor dat je met je organisatie de Disability Divide tegengaat. Dit is de kloof die staat voor de drempel die mensen met een beperking ervaren op vlak van betrokkenheid en toegang tot of uitsluiting van IT. Om als manager binnen je organisatie (eerste) stappen te zetten in het tegengaan van de disability divide, is het uitermate belangrijk om de mens in je aanpak centraal te stellen. Inzetten op een ware cultuurverandering en mensen toegang geven tot de juiste 'Bricks' en 'Bytes' zorgt ervoor dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Maar waar begin je nu als je concreet aan de slag wil?

1. Start met de MS learn accessibility fundamentals cursus

De MS learn accessibility fundamentals cursus is een stevige introductie tot het thema. Je leert dat inclusiviteit en toegankelijkheid iedereen aangaat en leert door de toegankelijkheids-bril naar de wereld kijken. Er is namelijk een grote kans dat uit de 1 miljard mensen wereldwijd met een zichtbare of onzichtbare beperking, ook mensen in jouw organisatie tewerkgesteld zijn!

2. Richt je sollicitatie en onboardingproces inclusief in

Inzetten op een inclusieve en toegankelijke digitale werkplek bepaalt de mate waarin mensen zich bij je organisatie willen sluiten. Ook in het sollicitatie- en onboardingproces verdient het dus de nodige aandacht. Wist je bijvoorbeeld dat Microsoft een sollicitatieprocedure gericht op neurodiversiteit heeft? Uiteindelijk draait het bij een organisatie die écht stappen wil zetten op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid altijd om een diepere cultuurverandering. Alleen wanneer het aangepakt wordt in alle lagen van je organisatie, zal iedereen er baat bij ondervinden.

3. Empathie als sleutelwoord in een toegankelijke organisatiecultuur

Niemand zou zich geremd mogen voelen als het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling als gevolg van zijn of haar uitdagingen op vlak van toegankelijkheid. Maar hoe detecteer je de uitdagingen en behoeftes van je collega's? Door een doordrongen empathische aanpak. Praat met hen, niet over hen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan surveys of andere methoden om geregeld te bevragen of mensen het gevoel hebben dat ze het uiterste uit zichzelf kunnen halen en tegen welke hindernissen (op vlak van toegankelijkheid) zij eventueel aanlopen. Alleen zo ontdek je de sterktes en zwaktes in je aanpak en kan je gericht bijsturen.
 

Microsoft's (partner) ambities

Binnen Microsoft zet Dona Sarkar zich in voor assistive technology. Dona heeft Dyslexie en weet uit ervaring hoe sensitief dit onderwerp kan zijn om aan te kaarten bij je (toekomstige) werkgever, alsook tegen welke hindernissen je aan kunt lopen op je werkplek. Tijdens MS Inspire 2021 vertelde Dona dat ze een enorme fan is van de immersive reader, zowel voor Teams posts als tijdens Teams vergaderingen. De komende jaren wil Microsoft ervoor zorgen dat haar producten nóg inclusiever en toegankelijker worden. Als wereldspeler op vlak van digitalisering bekleedt het bedrijf een unieke positie om een grote, positieve impact te maken op miljoenen mensen wereldwijd met een zichtbare of onzichtbare beperking. Leer meer over de ambities van Microsoft in hun video.

Ook Microsoft's partners, waaronder Wortell (voorheen Synergics), spelen een belangrijke rol in het detecteren van behoeften en kansen van mensen die dagelijks aan de slag zijn met de Microsoft producten. Zo zet de #buildfor2030 campagne van Microsoft partners in de kijker wiens technologie in lijn ligt met de Sustainable development goals van de VN. Ook wij willen iedereen, met of zonder beperking, empoweren om het beste te halen uit de digitale werkplek. #WeEmpowerPeople