Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Inclusie is een werkwoord: tijd om aan de slag te gaan!

Kennis
31-5-2021

De toekomst moet toegankelijker worden. Meer dan een miljard mensen wereldwijd heeft namelijk een beperking, waarvan 70% van de beperkingen onzichtbaar zijn. Je mag er met andere woorden bijna met zekerheid vanuit gaan dat er iemand uit je netwerk of distributielijst een beperking heeft waarvan je (misschien) nog niet op de hoogte was. Met de Microsoft Ability Summit 2021 staat inclusie gelukkig weer hoger op de agenda. In deze blog deel ik met plezier de key take-aways van de Summit en 5 concrete tips om meteen zelf aan de slag te gaan met inclusiviteit.

De rol van toegankelijke content

Allereerst is het tijd om jezelf de vraag te stellen: op welke manier draag jij zelf actief bij aan een sense of belonging in jouw team en organisatie om inclusie te bewerkstelligen? Wanneer we samen moeite stoppen in toegankelijke content zorgen we ervoor dat we mensen met een beperking empoweren op de werkvloer en hen niet tegen onnodige hindernissen laten aanlopen. Maar wat is dat nu eigenlijk, een inclusieve beleving? Het draait om een plek waar mensen met een beperking kunnen creëren, consumeren en hierover communiceren.

Waar begint deze extra effort nu, die zich dubbel en dwars zal terugverdienen? Bewustzijn en nudging. Wat volgt zijn 5 concrete tips om vandaag al aan de slag te gaan met het creëren van meer toegankelijke content.

 

1. Gebruik de accessibility checker

De eerste en meest gemakkelijke tip die ik je meegeef is de accessibility checker. Deze toepassing helpt je om bij de opstart van je nieuwe Office document rekening te houden met toegankelijkheid. Je kunt er je e-mails mee checken, alsook je documenten om te zien of er toegankelijkheid obstakels zijn die je best wegwerkt alvorens je op verzenden klikt. Door ´keep accessiblity checker running while I work´ aan te vinken, zorg je ervoor dat je niet bewust hoeft na te denken of je wel voldoende rekening houdt met toegankelijkheid. Office geeft je automatisch nudges om op bepaalde zaken te letten.

 

2. Besteed voldoende aandacht aan lay-out en titels

Denk aan de immersive reader en de voorleesfunctie zodat mensen die hier nood aan hebben, hiervan gebruik kunnen maken. Een concreet voorbeeld is om in de plaats van een groter lettertype te opteren voor een grotere stijl. Dit zorgt voor een betere leesbaarheid van je document én heeft nog wat extra voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het gemak van het navigatiepaneel en de automatische inhoudsopgave die gekoppeld is aan de stijlen.

3. Voeg waardevolle uitleg toe aan je afbeeldingen met Alt Text

Deze functie is onmisbaar voor mensen die gebruik maken van een scherm-lezer. Daarnaast helpt AltText je lezer bij het zoeken en vinden van afbeeldingen in je document. Daarnaast is het van belang om afbeeldingen als decoratief te markeren die visueel interessant zijn voor je document, maar niet informatief voor je lezer.

Hoe helpt kunstmatige intelligentie (AI) ons hier een handje? De designer optie in Word online checkt voor jou of er inconsistenties in je stijl zitten en stelt aanpassingen voor om dit op te lossen. Daarnaast helpt AI ons om onze afbeeldingen te laten spreken voor mensen met een auditieve beperking. Door deze technologie worden automatisch captions voor afbeeldingen gegenereerd die naast inspirerend ook zeer nuttig zijn.

4. Vermijd samengevoegde cellen in je tabel

Deze worden incorrect voorgelezen door de immersive reader. Ook bij tabellen is het dus aangeraden om gebruik te maken van tabel-stijl opties. 

5. Zet in op contrasterende kleuren

Kies je voor een laag contrast, dan zijn gekleurde slides niet toegankelijk voor collega´s die kleurenblind zijn. Zij zullen dus belangrijke boodschappen uit je presentatie missen. Hoe voorkom je dit? Door in te zetten op contrasterende kleuren, alsook door extra te letten op leesbaarheid van je slides: voorkom te kleine lettertypes. Vaak is minstens een grootte van 24 px aangeraden.

Binnenkort zal PowerPoint Live tijdens Teams vergaderingen geïntroduceerd worden. Welke toegankelijke extra hieraan toegevoegd wordt, vraag je je wellicht af? Kijkers die nood hebben aan een hoog contrast kunnen de slide weergave zélf veranderen.

Samen bouwen aan een inclusieve digitale werkplek

Zelf had ik er nog niet bij stilgestaan dat het pinnen van de video van één deelnemer in een Teams vergadering eveneens voordelen op vlak van inclusiviteit met zich mee brengt. Zo leerde ik tijdens Ability Summit 2021 dat een slechthorende persoon door deze functie zijn/haar gebarentolk in de online vergadering in beeld kan vastpinnen zonder dat het scherm verspringt. Laten we samen inzetten op een inclusieve digitale werkplek waar we mogelijkheden in plaats van beperkingen voorop zetten!