Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Is OneDrive de beste opslagruimte in de Cloud?

Kennis
4-12-2020

Voor velen onder ons is het opslaan van grote hoeveelheden foto's, video's en documenten in een online opslagplaats de ideale locatie. Wanneer deze documenten opgeslagen zijn in een Cloud-omgeving, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over op welk toestel de foto's staan. Iedereen herkent dit wel: "Waar zijn onze foto's opgeslagen van onze vakantie in Frankrijk van 5 jaar geleden?". Dankzij een Cloud-opslagruimte is die zoektocht verleden tijd! Want de online opslagruimte binnen de Cloud is beschikbaar van op eender welk toestel. Het enige waar u rekening mee moet houden, is waar u uw data zal opslaan. Is dit bij Microsoft, Google, Apple of andere?

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van de cloud. Haast elk bedrijf dat mee is met de digitale verandering maakt er gebruik van. Hoewel dat de cloud wordt gebruikt door de meeste ondernemingen, heeft deze niet voor elke onderneming even veel effect. En dat is zonde, want het verschil is groot wanneer je wél het maximale uit de cloud kan halen. Een andere verklaring is dat er geen gebruik wordt gemaakt van de beste cloud. En daarrond vind je in dit artikel de nodige duiding.

Microsoft OneDrive

Nadat Microsoft ongelimiteerde opslagruimte aanbood aan zijn Office 365 gebruikers om vervolgens te merken dat sommige gebruikers dit iets te letterlijk namen, heeft Microsoft zijn offering gewijzigd. Zo biedt Microsoft momenteel 1 TB opslagruimte aan elke Office 365 gebruiker, en dit aan een prijs van € 4,20 voor één licentie. Daar bovenop krijgt men bij elke licentie ook nog eens Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Skype for Business en OneNote (online).

Indien u hiervoor geen geld op tafel wil leggen, bestaat er ook de optie om gratis opslagruimte te gebruiken. Zo biedt Microsoft 5GB gratis aan, weliswaar zonder de Office-applicaties.

OneDrive kan via een desktop-applicatie bereikt worden om zo uw files op te slaan in de Cloud. Daarnaast biedt Microsoft zijn gebruikers ook de mogelijkheid om een applicatie op de smartphone te installeren en zo de OneDrive folder rechtstreeks te bereiken. Op die manier heeft men alle nodige documenten steeds bij de hand.

Google Drive

De kans bestaat dat u een Gmail-account heeft. Wel, dan heeft u ook Google Drive. Deze Google Drive biedt u een opslagcapaciteit aan van 15 GB. Dit is de grootste hoeveelheid gratis opslagruimte die u kan vinden bij alle grote providers van Cloud-opslagruimte.

Indien 15 GB voor u niet voldoende is, kan u ook opteren voor Google's betalende opties zoals 100GB plan, 1TB plan, 10TB plan, 20TB plan of 30TB plan. De meeste mensen hebben echter helemaal geen nood aan 10TB opslagruimte.

Google Drive bevat ook een productivity suite waarbij men toegang heeft tot Google Docs, Google Sheets en Google Slides. Deze toegang is volledig gratis. Indien we deze productivity Suite met Office 365 vergelijken, dan moeten we wel opmerken dat Google Productivity Suite veel beperkter is in zijn features dan O365.

Ook Google biedt een Google Drive app aan voor de smartphone.

Apple iCloud

Net zoals Microsoft OneDrive en Google Drive, is iCloud van Apple een one-stop shop voor alle opslagruimte en productiviteit die men nodig heeft.

Elke iCloud-gebruiker start met 5GB gratis opslagruimte, net zoals Microsoft OneDrive. Daarnaast bieden ze betalende plannen aan van 50GB, 200GB en 1TB.

Apple biedt ook een desktop-applicatie aan waarmee men eenvoudig documenten kan "drag-&-drop'en". Daarbij krijgt de gebruiker ook gratis toegang tot Apple's Pages, Nummers en Keynote producitivity apps.

Apple biedt echter geen mobiele app aan voor andere platformen buiten iOS. Dus indien men een MacBook heeft en een Android-toestel, dan kan men deze toestellen niet laten syncen via iCloud.

Dropbox

Terwijl u bij Microsoft, Google en Apple zowel toegang krijgt tot opslagruimte en tot productivity apps, biedt Dropbox enkel maar opslagruimte aan. Dropbox biedt daarentegen wél de mogelijkheid om third-party diensten zoals Microsoft Office en Hipchat te integreren.

Dropbox is momenteel ook bezig met het ontwikkelen van een eigen productivity app, genaamd Paper. Momenteel bestaat er enkel een beta-versie van en kan men deze enkel testen indien men een aanvraag doet bij Dropbox.

Qua opslagruimte biedt Dropbox 2GB gratis opslagruimte, met de mogelijkheid om elke keer dat men Dropbox aanraadt aan een vriend of als men een tutorial van Dropbox bekijkt nog eens 500MB gratis opslagruimte krijgt. De beloofde gratis opslagruimte kan op deze manier oplopen tot 16GB.

Dropbox biedt naast de gratis opslagruimte een plan aan van 1TB. Men kan tevens opteren voor Dropbox for Business, hierbij krijgen minstens 5 gebruikers toegang tot Dropbox.

Net zoals zijn concurrenten, biedt Dropbox een app aan voor desktop. Deze app is beschikbaar voor de Android en iOS gebaseerde smartphones.

Box

De laatste aanbieder van Cloud-opslagruimte die we gaan bespreken is Box. Box's gamma omvat enkel een Note app wat betreft productiviteits-tools. Deze tekstverwerker is echter niet te vergelijken met Microsoft Office 365. De tool is daarentegen wel handig voor een aantal basis opdrachten.

Daarnaast biedt Box 10GB gratis opslagruimte aan. Dit kan je upgraden naar 100GB voor een vast maandelijks bedrag. Naast deze optie reikt Box geen enkele andere tool aan betreffende planning.

Tot slot Box biedt ook een desktop-app aan voor het syncen van uw documenten met uw computer zonder dat men naar de website van Box dient te gaan. Er bestaat tevens een mobiele applicatie van deze opslagruimte.

Samengevat

Indien u een Android of iOS gebruiker bent, dan zal u waarschijnlijk opteren voor respectievelijk Google Drive of iCloud, omdat deze services geïntegreerd zitten in hun software. Maar indien u eerder professionele productiviteitsapplicaties heeft, dan zal Microsoft OneDrive de juiste back-up oplossing zijn.