Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Me, Myself and AI

Kennis
Artificial Intelligence
25-9-2023

AI-oplossingen in Recruitment & Employer Branding met Friso Visser


AI (Artificial Intelligence) kan de manier waarop bedrijven werven transformeren. In dit blogartikel vertelt Friso Visser – Lead Recruitment Marketeer bij Wortell – de belangrijkste AI-oplossingen die hij gebruikt in zijn rol.

AI, of kunstmatige intelligentie, biedt aanzienlijke mogelijkheden voor organisaties in het domein van recruitment en employer branding. Het potentieel van kunstmatige intelligentie om bedrijfsprocessen te optimaliseren en waardevolle inzichten te genereren, kan niet worden onderschat.

Het rechtvaardigen van investeringen in AI-gebaseerde oplossingen begint met het begrijpen van de Return on Investment (ROI). Hoewel het aanvankelijk een tijdsinvestering vereist en middelen kan kosten om AI te implementeren en trainen, zal het op de lange termijn aanzienlijke tijdsbesparingen en efficiëntie opleveren.

Bij het selecteren van producten of diensten is het belangrijk om de dataveiligheid niet uit het oog te verliezen. Bescherming van persoonlijke informatie en naleving van privacyregels zijn van het grootste belang om het vertrouwen van de organisatie te behouden.

Daarnaast is het belangrijk dat de adoptie van deze tools niet onderschat wordt. Je investeert als organisatie in de implementatie van AI-oplossingen. Zonder succesvolle adoptie zouden deze investeringen niet volledig benut worden. Het is essentieel dat medewerkers AI-tools en -systemen effectief kunnen gebruiken om de verwachte voordelen te realiseren.

Maar concreet, hoe gebruik jij de AI tools nu?

Het gebruik van AI-tools heeft mijn werk in het recruitmentvakgebied en content creatie ingrijpend veranderd. Momenteel maak ik gebruik van verschillende oplossingen, waaronder Large Language Models (LLM). Een Large Language Model is een machine learning-systeem getraind om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Het kan uiteenlopende taken als tekstanalyse en vraagbeantwoording uitvoeren. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld vacatureteksten te genereren en te optimaliseren.

Twee voorbeelden hiervan zijn ChatGPT en Bing Enterprise Chat. Dit gebruik ik om een blauwdruk voor teksten te maken. Ook gebruik ik dit om bestaande berichten te reviewen, vacatureteksten te redigeren, eenvoudig boolean search strings te maken, inspiratie te verkrijgen en blogs te schrijven. Bij dit proces zorg ik er altijd voor dat ik voldoende input geef om de tekst authentiek te houden. Bij het schrijven van deze teksten kan een LLM ook ingezet worden om inclusiever te schrijven. Op deze manier kan je bias voorkomen in je vacatureteksten, inmails, noem het maar op. Zo kan je er voor zorgen er geen mensen uitgesloten worden op basis van tekst.

Ook maak ik gebruik van AI-video-editingtools zoals Kapwing en OpusClip om ondertiteling toe te voegen aan video's en om slimme bewerkingen uit te voeren, zoals het verwijderen van achtergrondgeluiden en stiltemomenten. Dit heeft niet alleen de efficiëntie van mijn werk verbeterd, maar heeft ook geleid tot een verbetering van de kwaliteit en consistentie van de content die ik produceer.

Onlangs zijn wij ook gestart met een nieuwe campagne waarin wij een eigen comic book hebben gemaakt. Normaliter zou hier een heel ontwerpproces aan voorafgaan waar wekenlang een concept gemaakt wordt over hoe alles eruit zou moeten zien. Nu heb ik dat zelf in een paar uurtjes tijdens wat rustigere dagen kunnen uitvoeren aan de hand van een text-to-image AI programma genaamd Midjourney. Dit scheelt zowel aanzienlijk veel tijd, als dat het ervoor zorgt dat wij minder budget in bepaalde projecten steken. Bij nieuwe visuele projecten maak ik daarom nu altijd afbeeldingen op om deze mee te nemen in de briefing, of heb ik soms zelfs helemaal geen externe partijen meer nodig.

Hoe en waar ben je gestart met AI?

Mijn reis met AI begon uit nieuwsgierigheid naar nieuwe technologische ontwikkelingen. Zodra ik over ChatGPT hoorde, wilde ik het meteen uitproberen. Ik begon me er verder in te verdiepen en ontdekte andere tools en toepassingen. Ik vroeg me af hoe ik deze technologieën kon inzetten voor mijn werk, met name voor taken waar ik minder energie van krijg, die tijdsintensief zijn of repeterend waren. Bijvoorbeeld het schrijven van blogs en social media posts.

In het begin vereisten de teksten gegenereerd door AI nog veel aandacht, maar met de voortdurende verbeteringen, vooral met de integratie van Bing Enterprise, zijn de teksten nu aangepast aan de gewenste toon die past bij mijn organisatie. Om een nauwkeuriger beeld bij mijn tekst te krijgen, begon ik Midjourney te gebruiken, een programma waarmee tekst naar beeld kan worden omgezet. Hiermee begon ik te experimenteren met conceptontwikkeling. 

Welke AI Tool mis jij nog?

Een interessante ontwikkeling die momenteel nog in de kinderschoenen staat, maar potentieel heeft om een game changer te worden, is de mogelijkheid om hoogwaardige video's te genereren op basis van tekstinput. Deze technologie zou een paradigmaverschuiving betekenen in de manier waarop we met videocontent omgaan. Het huidige proces van videoproductie kan vaak weken tot maanden in beslag nemen, met de betrokkenheid van externe bureaus, het vinden van geschikte professionals, het schrijven van scripts en andere complexe stappen. Met AI-gestuurde video generatie zouden deze tijdrovende processen mogelijk kunnen worden overgeslagen, wat een aanzienlijke efficiëntieverbetering en kostenbesparing met zich mee zou brengen. Je hebt momenteel al oplossingen waarmee je foto's 'tot leven kunt brengen', maar om het te gebruiken voor een video die voor bedrijfsdoeleinden gebruikt kan worden, is het naar mijn mening nog niet voldoende.

Conclusie

AI-oplossingen hebben de potentie om recruitment en HR-processen te transformeren. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en machine learning, kunnen bedrijven efficiënter werken, betere kandidaten aantrekken en hun productiviteit verhogen. Het is belangrijk voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied om concurrerend te blijven in de huidige arbeidsmarkt.

Een succesvolle AI-implementatie vereist een weloverwogen aanpak. Het belang van adoptie voor het gebruik van AI kan niet worden onderschat. Adoptie verwijst naar het succesvol integreren en accepteren van kunstmatige intelligentie binnen een organisatie, zodat medewerkers daadwerkelijk gebruikmaken van AI-technologieën en deze in hun dagelijkse werkzaamheden toepassen.

Wil je ontdekken hoe AI jouw organisatie kan helpen?

Neem dan deel aan onze event op 11 december om je te helpen om de wereld van Kunstmatige Intelligentie te verkennen en je voor te bereiden op de ongekende mogelijkheden die het biedt.