Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Microsoft Inspire: 5 belangrijkste inzichten | Blog | Wortell

Kennis
4-12-2020

Tijdens de jaarlijkse Microsoft Inspire deelde CEO Satya Nadella zijn 5 belangrijkste inzichten voor het komende jaar. Microsofts partners draaiden het voorbije jaar bijna een triljoen dollar aan omzet door het gebruik van de Microsoft oplossingen. Maar dat is volgens Nadella nog maar het begin. “Als we kijken hoe de toekomst er uitziet, kunnen we een heel aantal opportuniteiten onderkennen om onze klanten een nog betere service te bieden in deze tijden van intelligent cloud en intelligent edge”, vertelde Nadella de 16.000 partners in Las Vegas.

1. Intelligent Cloud, Intelligent Edge

Nadella vertelde dat een van zijn doelen is om “duidelijk te maken hoe we bepaalde dingen heel anders gaan doen zijn” als gevolg van de overgang naar een nieuw tijdperk van “intelligent cloud en intelligent edge computing. Want binnen de gebruikelijke oplossingsgebieden waar Microsoft op focust, zoals de moderne werkplek, bedrijfsapplicaties, infrastructuur en data & AI, is er een ingrijpende verschuiving naar een nieuwe manier van werken aan de gang", aldus Nadella tijdens zijn keynote.

Dat kan verklaard worden omdat er drie dingen tegelijkertijd aan het gebeuren zijn: op vlak van experience gaan we steeds meer richting een menselijkere aanpak wat betekent dat we de belevenis als het ware zullen moeten loskoppelen van technologie. Daarnaast zal alles steeds meer gedreven worden door AI. Het perceptievermogen, taalvermogen en een zekere autonomie zal worden ingebouwd in alle toekomstige applicaties, aldus Nadella. "En om dit alles mogelijk te maken, is een alomtegenwoordig en gedistribueerd netwerk nodig."

2. Azure

De visie van Microsoft voor dit soort netwerk begint bij het Azure Cloud platform wat vandaag maar liefst 54 datacenters heeft. “Natuurlijk zullen de computerbehoeften veel verder gaan dan het datacenter. Op die basis gaan we verder bouwen en zullen we Azure naar Azure Stack brengen en vervolgens naar Azure IoT Edge en Azure Sphere. We spreken over een programmeermodel dat door gebeurtenissen wordt aangedreven, zonder server. Want het zijn die verschillende applicaties samen, die voor een uniek ecosysteem zorgen in een wereld waar computing steeds wijder verspreid wordt."

3. Artificial Intelligence

Tijdens zijn Inspire-keynote legde Nadella ook speciale nadruk op AI-technologieën. "Recente ontwikkelingen in AI zijn verbluffend in de manier waarop ze gelijkenissen bereiken met menselijke waarnemingen en taalcapaciteiten", zei hij. Het uiteindelijke potentieel is dat we van elke branche een AI-first industrie kunnen maken - of het nu gaat om retail, gezondheidszorg of landbouw. We willen ervoor kunnen zorgen dat klanten hun gegevens veilig en privaat kunnen opslaan en de kans krijgen te werken binnen die AI-mogelijkheden."

4. Microsoft 365

Vervolgens wijdde Nadella een deel van zijn keynote aan het demonstreren van de manier waarop zijn eigen werkdag draait om de Microsoft 365-suite, die Office 365 productiviteitsapps en Windows 10 bevat. Samen met het gebruik van Outlook, benadrukte hij hoe de Teams-app zijn dagelijkse samenwerking met zijn inner circle is gaan domineren. Bovendien lanceerde Microsoft vorige week zijn eerste gratis versie van de tool.

Volgens Nadella is Microsoft 365 voor partners dan ook een ideale manier om klanten te helpen in hun digitale transformatie en hen te begeleiden richting een “op mensen gerichte (samen)werking” in plaats van device-gerichte werking. Er liggen volgens hem heel wat opportuniteiten te rapen in zowel grote als kleinere ondernemingen, om sectorspecifieke workflows te ontwerpen met Microsoft 365 en Dynamics 365, die productiviteit ten goede zullen komen.

5. Business Applications

Tot slot had Nadella het over Dynamics 365, Microsofts cloud-gebaseerd CRM -en ERP-systeem. Deze tool kende 65 procent groei tijdens de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2018, wat het een van de snelst groeiende takken binnen Microsoft maakt. Daarnaast kondigde Microsoft tijdens Inspire ook een aantal nieuwe manieren aan om partners te helpen met Dynamics 365 aan de slag te gaan, evenals met andere bedrijfstoepassingen zoals Power BI.

Tijdens zijn Inspire-keynote zei Nadella dat Power BI "een instrument is dat de cultuur binnen het bedrijf heeft veranderd. Wanneer je in het bijzonder denkt aan bedrijfsprocessen, zal het duidelijk worden dat er steeds meer en meer dingen gedigitaliseerd worden. Als we de kracht van IoT en andere tools ten volle gaan benutten, zal elke workflow worden geautomatiseerd", aldus Nadella. "Dat betekent echter ook dat we een set hulpprogramma's nodig hebben waarmee we de totale kosten van deze aanpassingen en automatisering kunnen verlagen.”