Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Microsoft Viva brengt meer betrokkenheid, verbondenheid en kennisdeling in M365

Kennis
7-5-2021

Teams as a platform, wat ik zelf wel eens benoem als ´Teams als het bureaublad van waaruit je doorheen je werkdag navigeert,´ komt met iets nieuws. Een toevoeging waar we bij Wortell al een tijdje naar uitkeken vanwege onze passie rond betrokkenheid. Teams introduceert namelijk Viva.

Viva in Microsoft 365 draait rond vier belangrijke pijlers om medewerkers te empoweren om sterk te staan op het werk. Deze pijlers zijn: Connections, Insights, Topics en Learning, welke we doorheen dit artikel uitgebreid voor je uiteen zullen zetten. Zo ben je volledig mee met de laatste nieuwigheden van Microsoft rond de moderne digitale werkplek die volledig draait om de werknemer beleving (Employee Experience).

Viva connections

Viva connections past in de bredere visie van Microsoft om in te zetten op een betere medewerkerservaring binnen organisaties. Connections biedt organisaties een ruimte die je best kan vergelijken met een dorpsplein of een bedrijfskantine waar nieuws gedeeld wordt en het gesprek van de dag toegankelijk is voor alle collega´s. De connectie en verbinding met en tussen collega´s onderling staat centraal. Door de link met SharePoint, Yammer, Stream en natuurlijk Microsoft Teams is het mogelijk om strategisch interne communicatie te vereenvoudigen door gericht nieuws te verspreiden op het juiste moment. De Azure Active Directory Groups maken het targetten van nieuws eenvoudiger dan ooit.

 

Viva insights 

Viva Insights gaat over inzichten verkregen vanuit data van de Microsoft Graph. Richtlijnen om een gezonde balans te behouden en om niet overweldigd te raken door stress, zijn voor iedereen anders. Insights helpt werknemers een stevig stapje op weg naar een persoonlijke aanpak om om te gaan met het alledaagse, door de integratie met Headspace.

Zelfs Satya Nadella zegt af en toe niet meer te weten of hij nou slaapt op zijn werk, of werkt waar hij slaapt.

Een virtual commute kan hierbij helpen, om je werkdag in rust af te sluiten. Gezondheid en werkgeluk, dat is waar insights op focust. En over focus gesproken: vergeet niet wat focustijd te reserveren in je agenda vanuit insights.

Insights helpt ons om 1:1 gesprekken in te plannen met onze naaste collega´s of om snel een gesprek aan te vragen met onze directe leidinggevende. Reageer snel op een ´check-in´ met een emoticon die je dag weerspiegelt en sluit een topdag af door de prestatie van je collega te belonen met een extra bedankje.

 

Viva topics

Wat is Viva Topics dan? Nou, herken je dat frustrerende gevoel waneer je erg lang zoekt naar informatie en achteraf moet horen dat iemand jou dat in 5 minuten had kunnen vertellen? Topics biedt op dit vlak een uitkomst door organisatiespecifieke kennis gemakkelijker toegankelijk te maken.

Kom je een afkorting tegen die je (nog) niet kent? Topics maakt het mogelijk om met je muis over het woord te ‘hoveren’ en om vervolgens een uitleg te verkrijgen. Wat op je beeld verschijnt, noemen we een ´topic kaart,´ met niet alleen een samenvatting, maar ook experts binnen je organisatie en documenten die toegankelijk zijn voor jou rond dit topic. Het aangename aan zo´n topic kaart is dat je niet alleen binnen Teams blijft, maar op de pagina waar je aan het werkt bent. Je hoeft dus niet te switchen naar een andere app of informatiebron. Ben je na het scannen van de topic kaart toch nieuwsgierig geworden naar meer informatie rond het onderwerp? Met één klik kom je op een pagina die je ook linkt naar gerelateerde topics. Op die manier verliezen we ´the bigger picture´ niet uit het oog.

Beheerders van Topics kunnen de pagina beheren, experts aanduiden, maar ook inzichten verkrijgen in welke Topics de meeste weergaven krijgen. Op die manier kantelt onze ambitie naar meer kennisdeling, naar actief kennisbeheer. Topics zal eerst beschikbaar zijn in Teams, maar op termijn zal het ook mogelijk zijn om in Outlook en SharePoint met je muis over een term te bewegen die je niet herkent om vervolgens zo snel de juiste info te verkrijgen.

 

Viva learning

Zet in op de skills van je werknemers met Microsoft Viva Learning. Brengt alle kennisbronnen in je organisatie samen op basis van artificiële intelligentie. Viva Learning kan gezien worden als een centrale hub voor leren in Microsoft Teams. Leermodules kunnen zowel toegewezen worden aan medewerkers, maar evenzeer aangeraden worden op basis van hun eigen bezigheden. Deze modules kunnen bestaan uit zowel interne leerpaden van de organisatie, als content van LinkedIn Learning of bijvoorbeeld Skillsoft, Pluralsight, Coursera en edX. Op die manier wordt het aanleren van nieuwe vaardigheden een onderdeel van zowel je organisatiecultuur als de dagelijkse workflow van werknemers.

Het mag wel duidelijk zijn: 2021 zal hét jaar worden van een geoptimaliseerde werknemersbeleving. Uit ons marktonderzoek van 2020 bleek dat Belgen nood hebben aan een meer betrokken en verbonden werkplek, zeker nu we een hybride realiteit tegemoet gaan. Zet nu al in op meer betrokkenheid door ons Wortell betrokkenheidstraject en zet onder andere je interne communicatie op punt door een sterk intranet.