Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Goed voorbereid het nieuwe jaar in! Hoe veranderen Microsoft-licenties in 2022?

Kennis
Governance
22-12-2021

In de afgelopen 10 jaar heeft Microsoft ontzettend veel toegevoegd aan Microsoft 365. Diensten als SharePoint en Teams hebben de mogelijkheden voor gebruikers aanzienlijk verbreed. Voor het eerst in een decennium gaat Microsoft de prijzen nu wat verhogen. Daarnaast voert de softwaregigant abonnementstermijnen in.

Kortom, er komen enkele belangrijke veranderingen aan. De ins en outs daarvan bespreken we in deze blogpost!

Prijsverhoging Microsoft 365: hoe zit dat precies?

Per 1 maart 2022 gaan de prijzen voor de volgende zes producten omhoog:

 • Office 365 Plan E1
 • Office 365 Plan E3
 • Office 365 Plan E5
 • Microsoft 365 Business Basic
 • Microsoft 365 Business Premium
 • Microsoft 365 Plan E3

Gemiddeld is de prijsverhoging circa 10%, maar in sommige gevallen kan deze oplopen tot 30%. De nieuwe prijzen zullen gelden voor alle nieuwe bestellingen die je plaatst na 1 maart 2022. Op bestaande subscriptions zit prijsprotectie (één jaar vanaf het moment dat je het eerste product hebt besteld).

New Commerce Experience: 1 abonnement, 3 termijnen

Vanaf 1 januari 2022 krijg je óók te maken met de New Commerce Experience van Microsoft. Concreet betekent dit dat je kan kiezen uit drie abonnementstermijnen:

 • 1 maand
  Je kan het aantal licenties iedere maand wijzigen, maar deze optie is 20% duurder dan een jaarabonnement.
 • 12 maanden
  Je zet je voor een jaar vast, waarbij je elke maand een vast bedrag vooruitbetaalt.
 • 36 maanden
  Als je in één keer tekent voor drie jaar, betaal je (maandelijks of jaarlijks) dezelfde prijs gedurende 36 maanden.

Voor alle abonnementen geldt dat je tussentijds kan opschalen. Wil je tussentijds upgraden naar een meer geavanceerde versie, dan kan dat altijd! 

Het voordeel van deze constructie is dat je regelmaat creëert. Daardoor kan je iedere maand bijvoorbeeld een vast evaluatiemoment inplannen om te bespreken of je moet op- of afschalen.

De visie van Microsoft is om alle Microsoft producten op basis van één overeenkomst te leveren: de Microsoft Customer Agreement. De New Commerce Experience maakt eveneens gebruik van deze overeenkomst. Daarmee kan je producten afnemen bij Microsoft én Microsoft-partners. Je kan het contract eenvoudig aanvullen met third-party-producten. Dit zorgt voor meer gemak en overzicht.

Een 'mix and match' is ook mogelijk: neem je bijvoorbeeld een werkplekdienst af bij partij A en een securitydienst bij partij B, dan is dit nu makkelijker te regelen. De new commerce experience heeft namelijk een mechanisme dat controleert of onderliggende producten aanwezig zijn en of de partijen deze mogen leveren.

Wat nu? Promoties en volgende stap(pen)

Vanaf januari 2022 kan je 5% korting krijgen op een jaarabonnement. En kies je tussen januari en juni 2022 voor een maandabonnement, dan betaal je dezelfde prijs per maand als bij een jaarabonnement.

Deze promoties zijn geldig voor een maximum van 2.400 werkplekken.

Meer weten? Bekijk de video hieronder waarin we de wijzigingen toelichten.

Wil je graag even schakelen om de beste scenario's voor jouw organisatie uit te werken? Neem hier contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.  

Pascal legt in deze video de veranderingen in de New Commerce Experience uit.