Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

SCCM uitfaseren binnen jouw onderwijsinstelling: 3 opties om de overstap te maken.

Kennis
Nick Sonnevelt
30-1-2024

‘SCCM’ is voor onderwijsinstellingen een vertrouwd begrip. Maar Intune wordt steeds volwassener en sluit beter aan bij de strategie om meer vanuit de cloud te werken. En binnen het onderwijs bestaat een groeiende wens om met moderne cloudtechnologie te werken, omdat deze meer mogelijkheden en gemak biedt — zowel voor gebruiker als beheerder. Daarom willen veel onderwijsinstellingen SCCM uitfaseren. Maar het ‘hoe’, dáár zijn ze nog niet over uit.

Een overstap lijkt tijdrovend te zijn en de benodigde expertise is vaak niet in-house aanwezig. Daarnaast heeft het uitfaseren van SCCM impact op de eindgebruiker. Het gevolg: uitstel. Maar afstel is eigenlijk geen optie.

Laten we daarom eens kijken naar de vraag: ‘Hoe migreer je naar de nieuwe technologie met zo min mogelijk impact op het beheerteam en de eindgebruikers?’ In deze blogpost bespreken we drie opties.

1. Big-bang-migratie: van punt A naar B in no-time

Is een stapsgewijze aanpak doorgaans niets voor jou omdat jij zaken graag in één keer afhandelt? Dan neig je waarschijnlijk naar een big-bang-migratie. Hierbij zet je alle systemen over binnen een afgebakend tijdsbestek — bijvoorbeeld een week.

Dat kan behoorlijk aanlokkelijk klinken voor een onderwijsinstelling, want in principe zou je de migratie naar Intune dan tijdens de schoolvakantie kunnen oppakken. Maar dat is slechts theorie. Bedenk dat veel onderwijsinstellingen duizenden systemen hebben. Daar komt vaak een complexiteit bij kijken die zich niet leent voor een razendsnelle migratie.

2. Co-management: flexibel en rustig overgaan

In veel gevallen is een stapsgewijze migratie een goede keuze. Bij co-management ga je als organisatie langzaam over van SCCM naar Intune. Hierbij hanteer je een flexibele aanpak, waardoor je rustig van punt A naar punt B kunt gaan.

Wel is hiervoor een configuratie van SCCM nodig. Of dit voor jouw onderwijsinstelling de beste optie is, hangt van diverse organisatiespecifieke factoren af.

3. SCCM + Intune: twee systemen naast elkaar

Wil je heel langzaam uitfaseren, dan kan het handig zijn om naast SCCM een Intune-omgeving te bouwen. Gedurende een langere periode (doorgaans minimaal een jaar) blijf je SCCM op de oude vertrouwde wijze gebruiken, inclusief alle systemen die daarin staan. Ondertussen zet je Intune op en ga je daar ook gedeeltelijk op werken.

Zo hoef je het extra werk dat bij co-management komt kijken, niet te verrichten. En wanneer het moment aanbreekt om een bepaald systeem te migreren, kun je dat vrij gemakkelijk doen. De keerzijde van de medaille is uiteraard dat je een tijd lang twee systemen naast elkaar gebruikt. Dit betekent onder meer dat je twee systemen moet beheren en alles op twee plekken moet bijhouden.

Ondersteuning nodig bij de overstap?

Welke optie past het best bij jouw onderwijsinstelling? En als je er eenmaal één gekozen hebt, hoe ga jij hier dan invulling aan geven?

Wortell kan je ondersteunen in alle facetten van het veelomvattende proces. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.