Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Sneller innoveren dankzij de Cloud

Kennis
4-12-2020

Organisaties verzamelen jaarlijks een immense hoeveelheid aan data die alleen maar zal toenemen. Inzicht in deze bedrijfsgegevens kan leiden tot de optimalisatie van bedrijfsprocessen en succesvolle toekomstperspectieven. Meer nog, wanneer je deze verzamelde data op een slimme manier inzet, kan je betere beslissingen maken om sneller te innoveren en je organisatie te laten groeien.

Nu, zo’n massa aan informatie verwerken en analyseren, is geen eenvoudige opdracht. Gelukkig biedt de huidige digitalisering heel wat nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld werken in de Cloud, Artificial Intelligence, kortweg AI, en Machine Learning. Als je deze technologieën met elkaar combineert, kan je op een zo efficiënt mogelijke manier data verzamelen en organiseren tot slimme data. Maar wat houdt AI en Machine Learning nu juist in en waarom biedt de Cloud enorme voordelen voor het toepassen van deze nieuwe innovaties? We leggen het je met plezier verder uit.

Artificial Intelligence en machine learning

Artificial Intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, omvat de technieken die machines, zoals computers, in staat stellen te denken en handelen als mensen. Machine Learning is een deelaspect van AI waarbij algoritmes gebruikt worden om data te verzamelen en ervan te leren om zo voorspellingen te maken en een machine zelf te laten leren hoe het bepaalden linken kan leggen of taken kan uitvoeren. Je kan dus stellen dat Machine Learning een vorm van AI is die ervoor zorgt dat machines bepaalde dingen leren zonder dat ze daarvoor door de mens geprogrammeerd zijn.

Een zeer bekend voorbeeld van AI is het sociale netwerk Facebook dat gebruik maakt van algoritmes om een news feed te personaliseren, gezichten te herkennen, enzovoort. Maar ook de virtuele assistente van Microsoft, ‘Cortana’, is een mooi voorbeeld of Netflix die je bepaalde series en films aanbeveelt op basis van je kijkhistoriek.

AI en Machine Learning is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en zal in de toekomst enkel nog verder evolueren. Als je als organisatie wil blijven innoveren en groeien, dan zijn Artificial Intelligence en Machine Learning belangrijke technologieën die een goede basis kunnen leggen voor de toekomst.

De Cloud en AI: de perfecte combinatie

Organisaties die gebruik maken van Cloud computing in combinatie met innovatieve technieken als AI en Machine Learning, genieten steeds van een aardige voorsprong op hun concurrentie. De data die in de Cloud verzameld zitten, is schaalbaar en steeds onmiddellijk toegankelijk voor gebruikers. Artificial Intelligence voedt zich op deze berg aan data wat resulteert in het creëren van ‘slimmere’ tools. AI gebruiken in de Cloud levert je dus heel wat mogelijkheden om betere beslissingen te maken voor je organisatie en innovatie te stimuleren. Dit laatste zal er niet alleen voor zorgen dat je organisatie klaar is voor de toekomst, maar levert ook heel wat nieuwe en meer efficiënte oplossingen voor je klanten.

Daarnaast biedt de Cloud het enorme voordeel dat je als organisatie niet meer extra moet investeren in de juiste IT- infrastructuur. Je betaalt immers enkel voor de clouddiensten waar je op dat moment gebruikt van maakt. Voor AI-projecten bespaar je dan weer op het voorzien van fysieke datacenters. Alles wat jouw organisatie nodig heeft aan opslag, zit immers in de Cloud. Ook wat processing power betreft hoef je zelf geen grote investeringen te doen, de Cloud providers voorzien in meer dan voldoende computerkracht om Machine Learning en AI in de Cloud te kunnen toepassen.

Bovendien hoef je als organisatie in heel wat gevallen ook niet meer te investeren in research & development wanneer je gebruik maakt van een cloudomgeving. Grote Cloud providers bieden tenslotte voortdurend nieuwe AI-functies aan waarvan jij gebruik kan maken wanneer nodig. Meer nog, door de grote hoeveelheid aan organisaties die gebruik maken van de AI-diensten van zo’n Cloud provider, kan deze laatste zijn eigen services verbeteren. Elke deelnemende organisatie draagt dus ook bij tot het verbeteren van de clouddiensten van de Cloud provider.

De Cloud is dus de ideale omgeving voor het verzamelen en analyseren van data en het omvormen ervan tot slimme gegevens aan de hand van Machine Learning en Artificial Intelligence.

Snellere ontwikkeling van op maat gemaakte applicaties

Heel wat bedrijven maken steeds vaker de keuze om eigen op maat gemaakte applicaties te ontwikkelen. Daardoor groeit ook de nood aan Cloud services want de Cloud biedt organisaties de middelen en infrastructuur om eigen applicaties te ontwikkelen, implementeren en onderhouden.

Bovendien moeten deze applicaties ook beschikbaar zijn voor alle mogelijke toestellen wat de ontwikkeling en uitvoering van de applicaties complexer maakt. Door applicaties in de Cloud te maken, kan je ervoor zorgen dat ze compatibel zijn met alle mogelijke toestellen zoals desktop, smartphone, tablet, enzovoort. Het doel is steeds om ervoor te zorgen dat de applicaties op dezelfde manier ervaren kunnen worden, onafhankelijk van het gebruikte scherm en resolutie.

Wens je meer te weten over hoe je sneller kan innoveren door het werken in de Cloud? Neem dan zeker contact op met ons! We adviseren je met veel plezier naar een succesvolle en toekomstgerichte organisatie.