Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Veilig ondernemen met de Cloud

Kennis
4-12-2020

De Cloud biedt tal van voordelen voor organisaties en is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Toch bestaat er ook nog heel wat twijfel over de veiligheid en betrouwbaarheid van Cloud computing. Verschillende organisaties stellen zich vragen bij de beveiliging van hun vertrouwelijke data, zeker wanneer ze zich op een externe server in het buitenland bevinden. Cybercriminaliteit is immers steeds meer aanwezig in onze maatschappij waardoor de nood aan goede security hoog is.

Nu, het klinkt misschien wat eng om je bedrijfsgevoelige gegevens toe te vertrouwen aan een externe Cloud provider met datacenters over de hele wereld, maar in werkelijkheid is het zo dat deze datacenters zeer goed beveiligd zijn. Sterker nog, je data zijn vaak in betere handen bij een Cloud provider dan op je eigen lokale server. We geven je graag wat meer informatie over veilig werken in de Cloud.

Security is een gedeelde verantwoordelijkheid

Wanneer je opteert voor een cloudoplossing bij een externe Cloud provider zal deze alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat alle data van jouw organisatie in de Cloud goed beveiligd zijn tegen cyberaanvallen van buitenaf. Niet alleen zorgt zo’n Cloud provider voor fysieke beveiliging, maar ook door het toepassen van de meest recente security patches, het voorzien in disaster recovery en beveiliging door encryptie en authenticatie, garanderen ze de veiligheid van jouw data.

Afhankelijk van de Cloud service die je kiest, kan die verantwoordelijkheid meer of minder gedeeld worden met jouw organisatie. Je zal immers steeds medeverantwoordelijk zijn voor het verzekeren van de veiligheid van je bedrijfsvertrouwelijke gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de toegang van gebruikers tot de Cloud en alle bestanden die via hen de Cloud binnenkomen. Er is immers een constante flow van uploaden en downloaden van bestanden naar de Cloud. Vaak gaat het daarbij over informatie die medewerkers ook lokaal opgeslagen hebben. Hoe je het netwerk en de toestellen binnen je organisatie best kan beveiligen, lees je verder in dit artikel.

Het is dus niet alleen belangrijk dat je de juiste keuze maakt inzake de soort Cloud service, maar ook dat je zelf bewust bent van de manier waarop je medewerkers werken met de Cloud. Security awareness, met andere woorden je medewerkers wijzen op de gevaren van cybercriminaliteit en hoe ze het risico op een data breach kunnen vermijden, is dan ook geen overbodige luxe.

Manieren om de Cloud te beveiligen

Er bestaan verschillende manieren om gegevens in de Cloud te beveiligen voor dreiging van buitenaf zoals bijvoorbeeld encryptie, virtualisatie en identity management. Encryptie is het versleutelen van je data zodat ze niet gelezen kunnen worden door onbevoegde personen. Je data worden daarbij omgezet naar een gecodeerd format dat enkel na decoderen geraadpleegd kan worden. Virtualisatie fungeert dan weer als een soort buffer tussen je applicaties en je IT-infrastructuur. Je kan zowel je applicaties en server als je desktop en opslag virtualiseren.

Identity management is waarschijnlijk de meest bekende vorm van beveiliging voor de Cloud. In heel wat organisaties wordt er gebruik van gemaakt door middel van multi-factor authentication, een controleprocedure waarmee je je account toch nog kan beschermen, ook al is je paswoord niet meer veilig. Een extra authenticatie mechanisme is dan vereist om je gegevens vrij te geven.

Natuurlijk maakt een goede portie gezond verstand ook deel uit van veilig werken met de Cloud. Je IT-afdeling moet bijvoorbeeld steeds zorgen voor het opzetten van de juiste firewalls, het updaten van antivirusprogramma’s en browsers. Daarnaast is het belangrijk dat er toegezien wordt op het hanteren van veilige paswoorden die regelmatig aangepast dienen te worden, het correcte gebruik van social media en een slim e-mailgedrag.

Werken in de Cloud is dus niet alleen een stuk efficiënter, het is ook een stuk veiliger dan bestanden en vertrouwelijke informatie opslaan op lokale servers.

Wens je meer informatie over het veilige gebruik van de Cloud voor jouw organisatie? Neem dan snel contact op met ons. We helpen je met veel plezier verder.