Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Zijn mijn gegevens veilig in de cloud? | Blog | Wortell

Kennis
4-12-2020

Uit een onderzoek van Beltug blijkt dat 47 procent van de IT-managers zich wel eens zorgen maakt over de veiligheid van hun gegevens in de cloud. Terecht of niet?

Durf de controle een stukje uit handen geven

Indien je als organisatie overschakelt naar de Cloud, dan geef je de gegevens voor een stuk uit handen. Je moet er dan ook op vertrouwen dat je Cloud provider zorgvuldig met de data omspringt. Net daar wringt het schoentje, want vaak is de eerste reflex om de controle over je gegevens angstvallig bij te houden, zeker wanneer het gaat over gevoelige of bedrijfskritieke informatie. Toch is er geen reden om zich zorgen te maken.

Cloud providers zijn dag in dag uit bezig met beveiliging. Dat is ook logisch want een veiligheidslek zou voor hen zwaar gezichtsverlies betekenen waardoor ze heel wat klanten kunnen verliezen. Om dat te voorkomen, nemen ze mensen in dienst die zich uitsluitend bezighouden met de beveiliging van hun clouddiensten. Daarnaast gebruiken ze ook gespecialiseerde beveiligingssoftware. Je krijgt dus een permanente opvolging van de security in combinatie met de meest recente technologie om je bedrijfsgegevens veilig te bewaren. Dat betekent dat gegevens beter bewaakt worden in de cloud dan wanneer je ze zelf zou beveiligen in jouw lokale infrastructuur.

Maak eindgebruikers bewust van risico’s

Absolute veiligheid bestaat niet. Dat is zowel het geval bij een lokale infrastructuur als in de Cloud. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om de beveiliging te verbeteren. Wist je bijvoorbeeld dat de belangrijkste oorzaak van een hack nog steeds het onzorgvuldig omspringen is met gebruikersnaam en wachtwoord? Maak eindgebruikers bewust van de risico’s en zorg ervoor dat ze op hun hoede zijn voor hackers die via phishing de gegevens proberen te achterhalen. Het lijken evidente tips, maar we merken nog steeds dat het vaak de oorzaak is van veiligheidsproblemen.

We begeleiden je naar een veilige cloudomgeving

Kies je voor Cloud, dan vinden we het bij Wortell uiterst belangrijk om je ook te adviseren op het vlak van veiligheid. Zo zullen we jou bijvoorbeeld aanraden om al je gegevens in de Cloud te encrypteren zodat ze voor buitenstaanders onleesbaar zijn. Daarnaast bestaan er nog heel wat andere beveiligingstechnieken zoals firewalls of Two Factor Authentication.

Benieuwd naar andere tips en tricks die je werk gemakkelijker zullen maken? Bekijk ons blogoverzicht.
Nood aan advies op maat? Schrijf je in voor één van onze workshops.