Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Virtuele verbondenheid en welzijn op het werk | Blog | Wortell

Kennis
10-12-2020

Zet in op welzijn voor jezelf en je collega´s met de nieuwe mogelijkheden binnen Microsoft Teams die aan zijn gekondigd tijdens Microsoft's Ignite 2020. Plan binnenkort een ´virtual commute´ om je werkdag symbolisch te starten en krijg inzichten in de werkdruk binnen je team als leidinggevende.

Thuiswerken heeft heel wat voordelen. De file vermijden en zo geen tijd verliezen onderweg naar kantoor is misschien een van de belangrijkste. De reis per auto, trein of fiets is voor velen echter een mentale afsluiter van de werkdag. Volgens onderzoek uitgevoerd door Microsoft, zou de tijd die je tijdens het reizen spendeert aan reflecteren of vooruitkijken op je werkdag je productiviteit ten goede komen, met maar liefst 12-15% . Een korte ´mentale transitie´ kan helpen om op het einde van een drukke werkdag je hoofd dan weer leeg te maken.

In tijden van Covid-19 ziet de ochtendroutine van veel professionals er volledig anders uit. Voor sommigen is de fase tussen werk en privé nu verkort tot 10 seconden, de tijd die je neemt om de trap af te dalen vanuit je slaapkamer richting je thuiskantoor. Dit maakt de grens tussen werk en privé fragieler of zelfs helemaal afwezig. De reis van of naar huis kan dus gezien worden als een gedwongen mentale break voor en na de werkdag. Maar wat als deze gedwongen break wegvalt?

Microsoft zet de komende tijd volop in op welzijn en mentale gezondheid. Zo rolt Microsoft Teams diverse features uit om betrokkenheid, verbondenheid en persoonlijk welzijn te behouden. Microsoft is namelijk een samenwerking aangegaan met de app ´Headspace´, zodat je momenten van rust kan inbouwen doorheen je werkdag. Binnen de Headspace app zijn er verschillende mindfulness belevingen en wetenschappelijk onderbouwde meditaties waar je van kan genieten. Hiervoor hoef je dus je vertrouwde Microsoft Teams omgeving niet te verlaten. Een belangrijke presentatie om 11.00 uur? Plan een moment van rust in rond 10.50 uur, gun je hersenen een pauze en ga met een ontspannen gevoel je meeting tegemoet.

Momenten waarop niets gebeurt, momenten van stilte en rust kunnen net leiden tot nieuwe inzichten.

Daarnaast is er de mogelijkheid om via ´Virtual Commute´ een dagelijks ritueel in te bouwen in je werkdag om in alle rust met je dag te starten of deze symbolisch af te sluiten. Waar je voorheen je gedachten mee liet waaien met de wind op de fiets naar huis, kan je nu opteren voor een begeleide meditatie met Headspace tijdens je virtuele reis van kantoor naar huis. Zo´n virtual commute zou je work-life balance kunnen verbeteren in tijden van thuiswerk door een mentale grens te creëren tussen werktijd en privétijd. De functionaliteit ´virtual commute´ wordt begin 2021 geïntroduceerd binnen Microsoft 365 en ik kan alvast niet wachten!

 

Daarnaast wordt ´Insights´ gelanceerd binnen Teams. Insights is een applicatie vanuit MyAnalytics en Workplace Analytics. Gezien we in 2020 afgestapt zijn van timemanagement en ingezet hebben op focusmanagement, is het natuurlijk nuttig om inzicht te verkrijgen wanneer onze focus wel (of niet) aanwezig is. Mocht je nog geen gebruik maken van MyAnalytics, dan raad ik je zeker aan om eens een kijkje te gaan nemen. Je krijgt inzicht in je dagritme, effectieve vergaderuren in je agenda en zelfs inzicht in hoe gefocust je was tijdens de vergadering. Deze persoonlijke inzichten uit MyAnalytics helpen je om het meeste uit je dag te halen en structuur aan te brengen waar nodig. Zo kan je MyAnalytics bijvoorbeeld automatisch focustijd laten inplannen in je agenda , zodat je voldoende tijd hebt om aan je grote taken te werken. De eerste sneak preview van ´Insights´ is veelbelovend. De tool helpt je om pauzes in te bouwen doorheen je werkdag.

Vanuit een coördinerend perspectief zal Workplace Analytics je rol als leidinggevende datagedreven maken: ontdek waar werkdruk het hoogste is of waar eventuele silo´s bestaan in de samenwerking. Empower je collega´s door een compliment te geven, een korte check-in te plannen of wat dacht je van een gezamenlijk moment van rust in Headspace met je team?

Om het beste uit jezelf te halen in een professionele context, is het van belang goed voor jezelf te zorgen. Datgene waar je aandacht aan geeft, groeit. Investeer dus in je eigen wellbeing door de inzichten vanuit MyAnalytics en de momenten van rust binnen Headspace.

Nog een bonus tip: installeer de Chrome Extensie Tiny Break. Vanaf nu krijg je elke keer een wetenschappelijk onderbouwde tip bij het openen van een nieuw tabblad om beter voor je mentale en fysieke gezondheid te zorgen.