Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Vlaamse gemeenten gaan voor digitaal

Wij bij Wortell Belgium werken met heel wat gemeenten en openbare diensten samen. Die gemeenten worden wel eens een beetje lacherig als log en stug omschreven. Niets is minder waar! Vlaamse gemeenten zijn actief bezig met de digitalisering van hun dienstverlening en processen. Hierdoor kunnen ze efficiënter werken, kosten besparen en de tevredenheid van de burgers verhogen. Een mooi voorbeeld hiervan is dat 61 gemeenten groen licht kregen voor een subsidie van Vlaanderen in het kader van het project "Gemeente zonder gemeentehuis".

Burgers en ondernemers willen namelijk een gemeente die de klok rond bereikbaar is. Een gemeente waar ze met een klik op de muis hun dossier kunnen inkijken en transacties uitvoeren. Waar ze een persoonlijk gesprek kunnen voeren via videochat. Zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, zonder gedoe. Maar waar ze ook altijd welkom zijn op het gemeentehuis als ze dat wensen. Digitalisering biedt ook nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeenten, zoals het delen van gegevens en expertise.

Digitalisering van openbare besturen

Digitalisering komt niet zonder uitdagingen. Gemeenten moeten bijvoorbeeld investeren in de juiste technologieën en de interne processen aanpassen om effectief om te schakelen. Bovendien moeten ze ook aandacht besteden aan de beveiliging van gegevens en de privacy van hun burgers. Hier komen onze changemanagers in beeld. Hoe gaan zij, samen met de gemeenten, aan de slag?

Wortell's adoptie aanpak

Als gemeente een compleet nieuwe manier van werken introduceren is een gigantische verandering die niet onderschat mag worden. Het heeft véél impact. Op de medewerkers, maar ook op ons, de burgers.

Het is geen "zij tegen ons" verhaal meer! ALLE gemeenten waar Wortell al mee samengewerkt heeft, zetten hun klanten, de inwoners, op de eerste plaats. Ze doen dit gelukkig niet zonder hun eigen medewerkers te betrekken en deze daardoor op een gedeelde eerste plaats te zetten.

Daarom starten wij bij onze klanten een ACM track op. ACM staat voor Adoptie & Change Management. Samen met een team vanuit de gemeente pakken we de verandering gestructureerd aan. Uiteraard zit er het gevreesde stukje theorie over de methodiek bij, maar vanaf sessie 1 gaan we meteen aan de slag.

We meten hoe klaar de gemeente is voor de verandering en bezorgen hen hier ook de resultaten van. Deze meting doen we doorheen het project verschillende keren zodat we de vinger aan de pols houden en kunnen bijsturen waar nodig.

In de daaropvolgende weken zoeken we naar verschillende manieren hoe we de verandering het beste kunnen doen landen. We luisteren naar de medewerkers en leidinggevenden en coachen waar nodig is. Er worden verschillende plannen opgesteld.

Het leuke is dat het veranderteam dankzij deze plannen de verandertechnieken leert en deze op alle volgende veranderingen kan toepassen. Ons streven is namelijk niet een vluchtige passage te doen bij onze gemeenten maar hen te begeleiden op hun tempo en hen zoveel mogelijk kennis bij te brengen waar ze ook in de toekomst mee aan de slag kunnen.

Change Management as a service

Meer weten over Wortell's adoptie aanpak?

Wil je ook gaan voor een glasheldere adoptie in jouw gemeente. Download de brochure en ontdek hoe!

Meer over Werkplek

Ga naar Stap voor Stap naar succes: M365 Gebruikersadoptie
Blogpost / 30-1-2024

Stap voor Stap naar succes: M365 Gebruikersadoptie

Gemeenten kiezen Wortell om medewerkers mee te nemen bij hun digitale transformatie. In de Nederlandse gemeenten zijn flink veel veranderingen gaan...
Ga naar 5 redenen waarom on-site-support in de zorg heel hard nodig is
Blogpost / 2-10-2023

5 redenen waarom on-site-support in de zorg heel hard nodig is

Bezuinigingen zijn een terugkerend onderwerp van gesprek binnen de zorg.  Eén gebied waar je de hand absoluut niet op de knip moet houden?...
Ga naar De hybride werkplek, werkt die voor iedereen?
Blogpost / 9-6-2022

De hybride werkplek, werkt die voor iedereen?

Keren we massaal terug naar de werkplek, werken we vanop afstand of combineren we de twee? Het verbaast niemand dat hybride werken na de coronapandemi...
Ga naar 3 pijlers voor een veilige moderne werkplek voor jouw overheidsinstelling
Blogpost / 24-2-2022

3 pijlers voor een veilige moderne werkplek voor jouw overheidsinstelling

Een veilige, moderne werkplek inrichten. Hoe pak je dat precies aan bij een overheidsinstelling? We leggen het je uit aan de hand van drie pijlers.
Ga naar Je werkplek zelf beheren: do of don't?
Blogpost / 25-2-2022

Je werkplek zelf beheren: do of don't?

Werken doen we vandaag van op alle mogelijke locaties en apparaten. Bedrijven zijn daarom volop bezig met een transitie naar de cloud. Maar wat doe je...
Ga naar Je werkplek zelf beheren: do of don't?
Blogpost / 7-7-2023

Je werkplek zelf beheren: do of don't?

Voor de pandemie was de werkplek al flink aan het veranderen: technologieën werden steeds uitgebreider, waardoor de dynamiek van de werkplek...
Ga naar Betrokkenheid en productiviteit van thuiswerkende medewerkers verhogen
Blogpost / 31-5-2021

Betrokkenheid en productiviteit van thuiswerkende medewerkers verhogen

Productiviteit is onmogelijk los te zien van betrokkenheid. Ontdek in deze blog hoe je beide elementen van je thuiswerkende medewerker hoog kan houden...
Ga naar Hoe optimaliseer je je IT voor hybride werken met Microsoft 365?
Blogpost / 26-5-2021

Hoe optimaliseer je je IT voor hybride werken met Microsoft 365?

Klaar om hybride samen te werken? Dat doe je onder andere met intelligente communicatie gebaseerd op Teams Calling en Meetings.
Ga naar Synergics is nu Wortell: één missie, véél synergie
Blogpost / 2-9-2021

Synergics is nu Wortell: één missie, véél synergie

Vanaf 7 september 2021 was het zover: dan smolt het Belgische Synergics officieel samen met Wortell.
Ga naar Microsoft Inspire 2021 | 15 juli | In het teken van de hybride werkplek
Blogpost / 19-7-2021

Microsoft Inspire 2021 | 15 juli | In het teken van de hybride werkplek

Op 15 juli 2021 vond de tweede dag van Microsoft Inspire plaats. Experte Virginie geeft je de belangrijkste inzichten en innovaties mee.
Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal Ga naar Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal
Blogpost / 27-1-2021

Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal

Videoconferenties en online vergaderen; een hybride werkcultuur die we moeten vastgrijpen zonder onze humane verbondenheid uit het oog te verliezen.