Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De hybride werkplek, werkt die voor iedereen?

Nu het thuiswerken niet meer verplicht is, stellen we ons de vraag: keren we massaal terug naar de werkplek, werken we vanop afstand of combineren we de twee? Het verbaast niemand dat hybride werken na de coronapandemie een blijver is. Organisaties bleken zich onder druk van de lockdowns snel aan te kunnen passen. En hoewel de productiviteit steeg, leverde het ook problemen op. Want deze nieuwe manier van werken ontwikkelt zich helaas niet vanzelf.

We deden daarom uitgebreid onderzoek naar de huidige trends rondom hybride werken in uiteenlopende sectoren. We zetten hieronder de algemene trends op een rij!

De voordelen van hybride werken

Veel onderzoeken tonen de voordelen van werken op afstand zwart op wit: minder reistijd, een betere concentratie en een verhoogde productiviteit. Ook het beter combineren van werk en privé is een voordeel. Het kan zelfs burn-out-klachten helpen voorkomen en werkgeluk laten toenemen. Daarnaast zijn hybride werkers in het algemeen optimistischer en gemotiveerder. Belgen blijken na Nederlanders het meest tevreden over hun werk, mede dankzij de mogelijkheden van telewerk.

Webinar

Strategische pijlers voor een duurzaam hybride werken beleid

Hybride werken is een blijver. Het is hoog tijd om de balans op te maken en duidelijke afspraken, goede technische randvoorwaarden en een hernieuwde, future proof visie op (werk)geverschap voorop te stellen.

Weet je niet waar te beginnen? We geven je graag zicht op een helder strategisch kader in ons webinar op 21 juni.

Hybride werkt niet altijd

Toch zijn er ook keerzijden. Thuiswerken blijkt niet voor iedereen een even goede fit: sommige medewerkers hebben geen goede thuiswerkplek, missen interactie met collega’s en vergeten pauzes te nemen. Daarnaast zitten ze de hele dag, werken ze te lang door en praten ze alleen maar over werk. Bepaalde medewerkers raken zelfs geïsoleerd en verdwijnen uit het zicht van de organisatie. Op die manier vereenzamen collega’s en mist het bedrijf waardevolle input van hen. Het gebrek aan fysieke bijeenkomsten speelt een even belangrijke rol: ontmoetingen zorgen voor meer werkplezier, innovatie en een hechte bedrijfscultuur.

Weer volledig terug op kantoor werken? Liever niet!

De voordelen van hybride werken wegen voor de meeste medewerkers op tegen de nadelen. Daarom wil tegenwoordig zes op tien Belgen twee dagen per week blijven telewerken. Negen op tien wil wekelijks zelfs één tot drie dagen van thuis werken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat één op drie Belgen flexibiliteit in de top drie van redenen zet om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Telewerk is dus een must als je het schaarse talent wil aantrekken en behouden.

Niet elke sector omarmt het hybride werkmodel even sterk

Uit ons hybride werken trendrapport, het resultaat van uitgebreid onderzoek en gesprekken met experts uit verschillende sectoren, blijkt dat niet elke sector hybride werken even realistisch acht. Vaak is er nood aan een cultuuromslag waar het management zich sterk achter dient te scharen willen ze niet terug hervallen in oude patronen.

Trendrapport

De hybride werkplek - werkt die voor iedereen?

We analyseerden recent - samen met experts uit verschillende sectoren in België én Nederland – de ontwikkelingen op het gebied van hybride werken.

In het trendrapport stellen we je enkele algemene en sectorspecifieke trends voor (zorg, overheid, onderwijs, zakelijke dienstverlening, industrie), en geven we je de nodige technische en organisatorische handvatten voor een succesvolle uitrol.

Meer over Werkplek

Ga naar Stap voor Stap naar succes: M365 Gebruikersadoptie
Blogpost / 30-1-2024

Stap voor Stap naar succes: M365 Gebruikersadoptie

Gemeenten kiezen Wortell om medewerkers mee te nemen bij hun digitale transformatie. In de Nederlandse gemeenten zijn flink veel veranderingen gaan...
Ga naar 5 redenen waarom on-site-support in de zorg heel hard nodig is
Blogpost / 2-10-2023

5 redenen waarom on-site-support in de zorg heel hard nodig is

Bezuinigingen zijn een terugkerend onderwerp van gesprek binnen de zorg.  Eén gebied waar je de hand absoluut niet op de knip moet houden?...
Ga naar Vlaamse gemeenten gaan voor digitaal
Blogpost / 31-1-2023

Vlaamse gemeenten gaan voor digitaal

Wij bij Wortell Belgium werken met heel wat gemeenten en openbare diensten samen. Die gemeenten worden wel eens een beetje lacherig als log en stug om...
Ga naar 3 pijlers voor een veilige moderne werkplek voor jouw overheidsinstelling
Blogpost / 24-2-2022

3 pijlers voor een veilige moderne werkplek voor jouw overheidsinstelling

Een veilige, moderne werkplek inrichten. Hoe pak je dat precies aan bij een overheidsinstelling? We leggen het je uit aan de hand van drie pijlers.
Ga naar Je werkplek zelf beheren: do of don't?
Blogpost / 25-2-2022

Je werkplek zelf beheren: do of don't?

Werken doen we vandaag van op alle mogelijke locaties en apparaten. Bedrijven zijn daarom volop bezig met een transitie naar de cloud. Maar wat doe je...
Ga naar Je werkplek zelf beheren: do of don't?
Blogpost / 7-7-2023

Je werkplek zelf beheren: do of don't?

Voor de pandemie was de werkplek al flink aan het veranderen: technologieën werden steeds uitgebreider, waardoor de dynamiek van de werkplek...
Ga naar Betrokkenheid en productiviteit van thuiswerkende medewerkers verhogen
Blogpost / 31-5-2021

Betrokkenheid en productiviteit van thuiswerkende medewerkers verhogen

Productiviteit is onmogelijk los te zien van betrokkenheid. Ontdek in deze blog hoe je beide elementen van je thuiswerkende medewerker hoog kan houden...
Ga naar Hoe optimaliseer je je IT voor hybride werken met Microsoft 365?
Blogpost / 26-5-2021

Hoe optimaliseer je je IT voor hybride werken met Microsoft 365?

Klaar om hybride samen te werken? Dat doe je onder andere met intelligente communicatie gebaseerd op Teams Calling en Meetings.
Ga naar Synergics is nu Wortell: één missie, véél synergie
Blogpost / 2-9-2021

Synergics is nu Wortell: één missie, véél synergie

Vanaf 7 september 2021 was het zover: dan smolt het Belgische Synergics officieel samen met Wortell.
Ga naar Microsoft Inspire 2021 | 15 juli | In het teken van de hybride werkplek
Blogpost / 19-7-2021

Microsoft Inspire 2021 | 15 juli | In het teken van de hybride werkplek

Op 15 juli 2021 vond de tweede dag van Microsoft Inspire plaats. Experte Virginie geeft je de belangrijkste inzichten en innovaties mee.
Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal Ga naar Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal
Blogpost / 27-1-2021

Word meester in hybride vergaderen en stel je vergaderpubliek centraal

Videoconferenties en online vergaderen; een hybride werkcultuur die we moeten vastgrijpen zonder onze humane verbondenheid uit het oog te verliezen.