Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Wat is Azure?

Kennis Azure
Joost Kolk
18-11-2021

Om met de deur in huis te vallen: Azure is een cloud platform dat je kan gebruiken voor verschillende soorten workloads. Maar wat betekent dit nu precies voor jou? En waarom zou je de overstap overwegen?

Geschiedenis in een notendop

Laten we beginnen met een snelle terugblik. Ruim een decennium geleden sloeg Microsoft een nieuwe weg in. Het verlegde de focus van licentieverkoop naar een dienstenmodel. In februari 2010 betekende dat de komst van een gloednieuw cloud platform: Azure.

Sinds het moment van lancering is Azure constant in ontwikkeling. Microsoft blijft nieuwe diensten toevoegen, waardoor je het cloud platform op verschillende niveaus kunt gebruiken. Zo kun je een VM draaien waarbij je zelf nog veel moet doen. Maar het is ook mogelijk om PaaS diensten af te nemen. Zodat Microsoft alles aan de ‘achterkant’ regelt en jij je bijvoorbeeld alleen nog met de database hoeft bezig te houden. Zulke beslissingen hangen af van jouw voorkeur of cloud strategie.

Azure: waarom eigenlijk?

Wat Azure aantrekkelijk maakt, is het scala aan mogelijkheden. Daardoor kun je je cloud traject op je eigen tempo doorlopen.

De ware kracht van Azure is Infrastructure as Code. Wanneer je hier klaar voor bent, doe je er goed aan om de bijbehorende development taken aan een (externe) expert over te laten. Zo geef je je IT beheerder de ruimte om zich te focussen op waardecreatie voor de interne en externe klant. Bovendien garandeer je meer bedrijfscontinuïteit!

De voordelen van Azure op een rij

  • Schaalbaarheid

Je kan (automatisch) op- en afschalen en je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Op maandbasis, dus hoge eenmalige investeringen zijn er niet meer bij.

  • Flexibiliteit

Heb je bepaalde applicaties alleen nodig tijdens kantooruren? Dan zet je ze enkel aan in de bewuste tijdvakken. Zo realiseer je een flinke kostenbesparing.

  • Security

Je datacenter in Azure richt je in volgens de best practices van Microsoft. Zo leg je een stevige basis, waarmee je security, compliancy en governance borgt. Daarna is je belangrijkste taak op beveiligingsgebied om deze zaken goed bij te houden!

Denk je erover om Azure zelf te beheren? Of doe je dit al? In deze blogpost bespreken we wat er allemaal komt kijken bij eigen Azure beheer.

E-book

Hét Azure handboek

Een compleet handboek van 52 pagina's, vol met informatie over het Azure platform én de transitie naar Azure.
Gratis webinar

De Moderne IT Organisatie: Infrastructuur

De moderne IT afdeling zet optimaal in op (publieke) cloud diensten. Maar welke verantwoordelijkheden liggen er dan nog bij de IT-afdeling op het gebied van infrastructuur? Die vraag beantwoorden we in dit webinar.

Meer over Azure

Datacenter
Blogpost / 1-4-2022

8 redenen om te starten met een modern datacenter in Azure

Wil je weten wat een datacenter in Azure voor jou kan betekenen? Wij overlopen 8 goede redenen om er meteen mee te starten.
Blogpost / 23-3-2022

4 manieren om geld te besparen met een datacenter in Azure

Een overstap naar Azure: dat zegt je wel wat. Maar hoeveel kost dat? Veel bedrijven zijn ervan overtuigd dat zo’n overstap een grote kost met zi...
Blogpost / 18-11-2021

Zelf Azure beheren: do of don't?

Ga je aan de slag met Azure, dan is het verleidelijk om het beheer en onderhoud voor eigen rekening te nemen. Maar is dat wel een goede keuze voor jou...